Business Internaţional

40 de militari israelieni refuză să lupte împotriva palestinienilor

40 de militari israelieni refuză să lupte împotriva...

Autor: Luminiţa Bogdan

12.09.2014, 16:18 601

Dacă se va confirma că este autentică, scrisoarea, din care cotidianul Yediot Aharonot a publicat fragmente, este una dintre cele mai importante expresii ale refuzului de a îndeplini serviciul militar din motive de conştiinţă, relatează AFP.

Cei 43 de semnatari ai scrisorii, bărbaţi şi femei, au servit în unitatea 8200, cel mai important serviciu de informaţii militare, potrivit Yediot Aharonot. Specializată în apărarea cibernetică, unitatea 8200 este adesea comparată cu Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din SUA. Cei 43 de militari în rezervă pot fi mobilizaţi în orice moment.

Militarii, al căror nume nu a fost dezvăluit, afirmă însă în scrisoarea trimisă premierului israelian şi şefului de Stat Major că nu mai doresc "să continue să servească în acest sistem care aduce atingere drepturilor a milioane de persoane".

Militarii nu fac însă nicio referire în scrisoare la operaţiunea militară desfăşurată în iulie şi august în Fâşia Gaza.

Cei 43 de militari evocă, în scrisoare, rolul vital al operaţiunilor de eliminare practicate de armata israeliană. O femeie vorbeşte despre o greşeală de identificare pe care a comis-o şi care s-ar fi soldat cu moartea unui copil. Alţii se declară emoţionaţi că sunt nevoiţi să intercepteze conversaţii private ale palestinienilor.

"Facem apel la toţi militarii care servesc în prezent în această unitate, sau care vor servi, la toţi cetăţenii din Israel, să-şi facă auzite vocile împotriva unor astfel de abuzuri şi să acţioneze pentru a le opri", se mai spune în scrisoare.

Cei 43 de militari israelieni riscă pedepse cu închisoarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO