Business Internaţional

2018 este anul în care economia Chinei o va depăşi pe cea a zonei euro

2018 este anul în care economia Chinei o va depăşi pe...

Autor: Catalina Apostoiu

08.03.2018, 00:05 1811

PIB-ul Chinei este de aşteptat să ajungă la aproximativ 13.200 miliarde de dolari în acest an, peste PIB-ul cumulat, de 12.800 miliarde de dolari, al celor 19 ţări care au adoptat moneda euro, potrivit calculelor Bloomberg.

În 2017, zona euro a fost mai mare decât China cu mai puţin de 200 de miliarde de dolari.

„Impactul Chinei asupra pieţelor financiare şi a materiilor prime nu mai este unul de ignorat. Dimensiunea sa economică aduce însă şi tensiuni economice din punctul de ve­dere al luptei pentru cotă de piaţă în sectorul co­mercial şi al inves­ti­ţiilor“, cât şi ten­siuni la ni­velul poli­ticii ex­terne, arată Rob Subbaraman de la Nomura Holdings.

Asia a devansat deja economiile com­bi­nate ale Americii de Nord şi de Sud în 2016, potrivit Bloomberg. Li­derii chinezi, care s-au reunit în Beijing pentru Congresul Partidului Comunist, pariază pe capacitatea preşedintelui Xi Jinping de a menţine creşterea economică stabilă prin eliminarea de către aceştia a limitei privitoare la mandatul său de a conduce ţara.

A doua mare economie încearcă să facă faţă unei încetiniri graduale în condiţiile în care Xi se luptă să controleze trecerea economiei de la un model bazat pe salarii scăzute şi exporturi mari la unul mai echilibrat, unde cheltuielile interne mai ridicate joacă un rol mai mare.

Pentru a reuşi să facă această trecere, China va trebui să rezolve mai multe probleme, printre care datoria în creştere puternică. Aceasta va trebui de asemenea să-şi deschidă pieţele financiare în faţa investitorilor internaţionali, iar guvernul său va trebui să se adapteze la o populaţie cu un ritm rapid de îmbătrânire. Potrivit proiecţiilor ONU, un sfert din locuitorii Chinei vor avea vârste de peste 60 de ani până în 2030.

Economia chineză ar urma să avanseze cu un ritm de cel puţin 6% în restul acestui deceniu şi să menţină o rată de creştere de 5-5,5% în decursul anilor 2020, anticipează David Mann, economist-şef pentru Standard Chartered Bank.

În opinia sa, este dificil de susţinut că creşterea zonei euro se va situa cu mult peste 2% în următoarele decenii.

Deşi este greu să compari date legate de creştere pe perioade foarte mari de timp, ultima dată când economia chineză a eclipsat-o pe cea a Europei occidentale a fost pe la mijlocul anilor 1800, potrivit lui Aditya Bhave, economist la Bank of America Merrill Lynch.

Ascendenţa Chinei va readuce economia mondială într-o poziţie care s-a menţinut în cea mai mare parte a istoriei, potrivit lui Mann.

Recâştigarea rapid de către China a statutului de putere economică are implicaţii uriaşe“, potrivit lui Rob Subbaraman de la Nomura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO