Business Internaţional

2011, anul contrastelor pentru băncile americane. Profiturile operaţionale au scăzut pentru a doua oară din 1938

no title

Autor: Paul Comsa

29.02.2012, 12:12 151

Profiturile nete ale băncilor americane au totalizat aproape 120 mld. dolari anul trecut, cele mai mari câştiguri din ultimii cinci ani, dar nu s-au întors în anii lor de glorie.

Instituţiile de credit din SUA au raportat un profit net agregat de 26,3 mld. dolari în ultimul trimestru al anului trecut, în creştere cu 4,9 mld. dolari comparativ cu perioada similară a anului anterior, conform raportului Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC).

"Anul 2011 a reprezentat al doilea an consecutiv de creştere a performanţelor bancare. Instituţiile de credit au raportat câştiguri agregate mai mari, numărul problemelor şi al falimentelor a scăzut, iar bilanţurile s-au îmbunătăţit în primele trei trimestre ale anului", apreciază şeful FDIC, Martin Gruenberg.

În ceea ce priveşte profiturile operaţionale nete însă, acestea au fost anul trecut cu 2,3% mai mici decât în 2010. Veniturile operaţionale au scăzut pentru prima oară după 2008, în plină criză financiară, şi a doua oară după 1938. Statisticile arată că băncile întâmpină dificultăţi în a realiza venituri din activităţile lor de bază, operaţiunile de creditare.

Profiturile au venit fie din reducerea cheltuielilor (mai ales prin disponibilizări ale personalului angajat) sau prin apelarea la provizioanele din anii trecuţi.

"Provizioanele băncilor din al patrulea trimestru au totalizat 19,5 mld. dolari, cu 40% mai puţin decât sumele puse deoparte pentru acoperirea pierderilor în ultimul trimestru al lui 2010", conform raportului FDIC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO