Business Internaţional

2008, anul in care dolarul isi va stopa declinul fata de moneda europeana?

28.12.2007, 19:48 12

Perioada de doi ani pe parcursul careia moneda americana a continuat sa se deprecieze in raport cu euro va lua sfarsit in 2008, pe fondul achizitiilor de active americane pe care le vor face fondurile guvernamentale din Asia si Orientul Mijlociu, apreciaza strategii monetari, scrie Bloomberg.
Dolarul se va aprecia cu 3,5% in 2008, in raport cu moneda europeana, un euro urmand sa fie cotat in 2008 la 1,40 de dolari, potrivit opiniei celor 42 de experti intervievati de Bloomberg. In acest an, dolarul s-a depreciat cu 9% fata de euro, un euro fiind cotat la 1,4509 de dolari, dupa ce in 2006 moneda americana a pierdut 10% in raport cu moneda europeana.
In 2007, deprecierea dolarului fata de euro a aparut si din cauza crizei imobiliare fara precedent in ultimii 16 ani din Statele Unite ale Americii, care a provocat pierderi de 80 mld. $ (55,6 mld. euro) institutiilor financiare si care a obligat Rezerva Federala americana sa reduca dobanda de referinta.
Decaderea dolarului a dinaminat exporturile din SUA, care au atins valori record in luna octombrie. Scaderea contului curent s-a apropiat de 178,5 mld. $ (124 mld. euro) in trimestrul al treilea, cel mai redus nivel din ultimii doi ani. "Nu pot avea o atitudine prea ostila vizavi de dolar", a declarat Richard Grace, director de strategie monetara in cadrul Commonwealth Bank din Australia. "Deficitul de cont curent va continua sa se plaseze pe o panta ascendenta", a apreciat Grace.
Commonwealth Bank estimeaza ca un euro va fi cotat la 1,32 dolari la sfarsitul anului viitor. Cresterea exporturilor nu va duce la incetinirea scaderii ecnomiei din Statele Unite la o rata de 1,9% in 2008, mai mica totusi decat in Europa (2,1%) si decat cea care se va inregistra la nivel global (4,8%), potrivit Fondului Monetar International.
Daca exporturile americane au atins noi valori record in octombrie, nu acelasi lucru se poate spune despre evolutia preturilor locuintelor din SUA, care si-au continuat declinul in octombrie. Mai mult, scaderea preturilor caselor s-a extins la nivelul Statelor Unite. In octombrie, preturile imobilelor s-au depreciaat cu 6,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut in 20 de zone metropolitane intinse, potrivit indicelui Standard & Poor's/Case-Shiller al preturilor locuintelor. De asemenea, scaderea preturilor din octombrie a fost cu 1,2% mai mare decat in septembrie. Potrivit unei baze lunare, preturile locuintelor s-au depreciat cu 1,4% in octombrie, cel mai mare nivel din ultimii sapte ani.
In ciuda evenimentelor care tulbura economia SUA, bursele europene au inregistrat ieri a treia zi de crestere consecutiva datorita aprecierii actiunilor companiilor miniere si ale producatorilor energetici si cresterii preturilor metalelor pe bursa londoneza.
Actiunile Rio Tinto Group, a treia mare companie miniera din lume, si ale Xtrata au avansat in acelasi timp cu pretul cuprului. De asemenea, si titlurile Total, cea mai mare companie de rafinare a petrolului din Europa, au crescut. Indicele Dow Jones Stoxx 600 a castigat 0,3%, pana la pragul de 365,71 puncte, in dimineata zilei de ieri, la Londra. Totodata, indicele Stoxx 50 a avansat cu 0,3%, iar Euro Stoxx 50 a crescut cu 0,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO