Business Internaţional

15 companii care au vândut iniţial alte produse decât cele cu care s-au consacrat

15 companii care au vândut iniţial alte produse decât cele cu care s-au consacrat

Autor: Mădălina Dediu Panaete

22.09.2012, 14:02 1919

1. Avon - David H. McConnell a fondat Avon în 1886, fără să vrea. El a început să vândă cărţi din casă în casă, dar pentru a atrage clientele a început să le ofere mici cadouri sau parfumuri. Cu timpul, parfumurile lui au devenit mai populare decât cărţile, aşa că s-a reorientat şi a fondat California Perfume Company, care ulterior a devenit Avon.

2. Nokia - activitatea gigantului din industria telefoniei mobile a început în Finlanda în 1865, când Fredrik Idestam a deschis o fabrică de celuloză şi a început să producă hârtie. Compania a activat şi în alte industrii înainte să înceapă serios producţia de telefoane în anii '60.

3. 3M - Când fondatorii companiei Minnesota Mining and Manufacturing au început afacerea în oraşul Two Harbors, Minnesota, în 1902, nu vindeau post-it-notes (carneţele pentru notiţe). Compania intenţiona iniţial să vândă mineralul corindon, care este un important ingredient în fabricarea roţilor abrazive.

4. Wrigley - La fel ca Avon, compania producătoare de gumă de mestecat a început cu lucruri oferite gratuit. William Wrigley Jr. a fondat compania în 1891 cu scopul de a vinde săpun şi praf de copt. El oferea gumă de mestecat ca o ispită pentru clienţi, iar apoi clienţilor nu le-a mai păsat de praf de copt, ci vroiau gumă de mestecat.

5. DuPont - E.I. du Pont a fondat compania care ulterior a devenit unul din cele mai mari concernuri chimice în 1802, fabricând atunci praf de puşcă. Imigranţii francezi au extins afacerea şi au inclus în producţie şi dinamita, dar şi alte materiale explozibile, înainte să ajungă la produse chimice mai diversificate.

6. Tiffany&Co - brandul de bijuterii a fost iniţial, când afacerea a luat naştere în 1837 o papetărie numită Tiffany, Young şi Ellis. În 1853, Tiffany şi-a schimbat domeniul de activitate şi s-a concentrat în special pe bijuterii.

7. Coleco - fosta corporaţie producătoare de electronice a început ca un fabricant de produse din piele în statul Connecticut în 1932. Numele iniţial al companiei era Connecticut Leather Company, iar a apoi a fost scurtat la "Coleco".

8. Raytheon - compania din industria apărării a fost fondată în 1922 sub numele de American Appliance Company, care atunci fabrica aparate frigorifice. Apoi compania s-a reorientat pe alte tipuri de electronice şi a devenit Raytheon în 1925.

9. Colgate - Compania producătoare de produsele de igienă orală a fost fondată în 1806, dar nu a fabricat pastă de dinţi până în 1873. Iniţial, fondatorul William Colgate producea săpun, lumânări şi amidon.

10. Xerox - Când activitatea Xerox a început în 1906, compania numită atunci Haloid, producea hârtie fotografică şi echipament fotografic. Compania nu a lansat niciun copiator până în 1959, când a scos pe piaţă Xerox 914.

11. John Deere - Omul din spatele flotei de tractoare verzi şi-a început afacerea ca fierar în Grand Detour, Illinois.

12. Hasbro - Compania din spatele Transformers şi G.I. Joes a fost fondată în 1923 şi era numită Fraţii Hassenfeld. Ei nu făceau jucării, deşi vindeau bucăţi de material. Afacerea a evoluat treptat până la rechizite şcolare, până când, în 1952 a lansat jucăria Mr. Potato Head (dl. Cap de Cartof).

13. Reading Entertainment - Mai ţineţi minte Reading Railroad de la Monopoly? Compania mai există oarecum. The Reading Company a ieşit din afacerea cu cale ferată în 1976, dar a renăscut ca Reading Entertainment, care activează în domeniul filmelor în Australia, Noua Zeelendă şi Stalele Unite.

14. Berkshire Hathaway - Holdingul cârmuit de Warren Buffett a fost iniţial un producător de materiale textile care a fost închis în 1839. Buffett l-a preluat în 1962 şi până în 1967 a renunţat la textile şi a intrat în sectorul asigurărilor, al construcţiilor etc.

15. Abercrombie&Fitch - Magazinul, fondat de David Abercrombie în 1892, vindea şi furniza articole sportive. Versiunea Abercrombie& Fitch pe care o vedem astăzi în malluri a început în 1988 când Limited Brands a cumpărat compania.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO