Business Internaţional

10 ani de la criză. Cum a fost atunci, ce am pierdut, ce am câştigat? Andrei Caramitru: La o lună de la căderea Lehman am făcut o analiză care arăta că PIB-ul României va scădea cu 10-12 % în 2-3 ani şi m-am dus la şefii de bănci de la Bucureşti. Toţi au zis că suntem nebuni. Toţi erau într-o negare totală

Autor: Adelina Mihai

11.09.2018, 00:06 4911

Lumea financiară a început să aniverseze cei 10 ani de la căderea băncii americane Lehman Brothers, punctul de la care a pornit criza.

Fiind martor al acelei perioade, în toamna luiu 2008, ZF încearcă să afle şi să reconstituie ce s-a întâmplat atunci în spatele birourilor, de ce deciziile politice şi economice au venit atât de târziu, la ce se gândeau antreprenorii români atunci când băncile le-au oprit liniile de finanţare şi le-au cerut banii înapoi.

În toamna anului 2008, când a fost anunţat falimentul băncii de investiţii americane Lehman Brothers - moment care a marcat începutul crizei financiare globale -, Andrei Caramitru conducea de un an şi jumătate, filiala locală a firmei de consultanţă în management strategic McKinsey, unde avea proiecte de consultanţă în companiile din România. Ce îşi aminteşte de dinainte de debutul „oficial“ al crizei care a zguduit economia lumii?

„Sunt trei lucruri care îmi vin în minte de dinainte de criză. Îmi amintesc de faptul că guvernul Tăriceanu a crescut foarte mult numărul de salariaţi şi salariile de la stat, iar deficitul bugetar ajunsese undeva la 6-7% din PIB. Apoi, când recrutam oameni, tineri absolvenţi de MBA, mă loveam de o iraţionalitate totală, ajungeau să ceară salarii nete mai mari decât în Germania pe poziţii similare. 

Nu în ultimul rând, îmi amintesc de multiplele proiecte din toate băncile legate de cum se pot da mai multe credite de consum cât mai repede, angajaţii din bănci au ajuns să aibă ca targete să dea x credite de consum pe zi“, a explicat Andrei Caramitru, fondator al companiei cu profil IT Kessel Run Ventures.

INS anunţă SFÂRŞITUL petrecerii în România: Cea mai proastă veste primită de guvern 

 

 

DECIZIE ŞOC: Unul dintre cei mai cunoscuţi retaileri online din piaţă intră în FALIMENT deşi are un profit uriaş 

 

 

CUTREMUR total în lumea financiară. A început o nouă prăbuşire. Investitorii sunt disperaţi şi au început să scoată masiv banii 

El a lucrat timp de 16 ani pentru McKinsey, una dintre cele mai influente firme de consultanţă în mana­gemant strategic din lume, unde cea mai înaltă poziţie a fost de senior partner, după care timp de un an şi jumătate a fost partener la Boston Consulting Group.

Într-adevăr, în timpul guvernării conduse de Călin Popescu Tăriceanu (2004-2008) salariile bugetarilor au ajuns să reprezinte un nivel-record, de 9,5% din PIB în 2008, iar numărul de salariaţi bugetari a ajuns la 1,4 milioane, cu 200.000 mai mare decât în anii anteriori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO