Business Hi-Tech

Ziua şi reglementarea în China: Beijingul introduce un set dur de reguli pentru protecţia datelor. Acţiunile Alibaba şi Tencent au scăzut după anunţ

Ziua şi reglementarea în China: Beijingul introduce un...

Autor: Alex Ciutacu

20.08.2021, 10:56 1968

China a aprobat astăzi o legislaţie referitoare la protecţia datelor cu caracter personal, prin care stabileşte un set strict de reguli cu privire la modul în care companiile colectează şi gestionează informaţiile utilizatorilor, potrivit CNBC.

Acţiunile giganţilor de tehnologie Alibaba şi Tencent au scăzut cu peste 2% imediat după anunţ, ca reacţie la pachetul legislativ. 

Noile prevederi ar putea reprezenta o nouă lovitură pentru giganţii de tehnologie din China, în contextul în care Beijingul înăspreşte pe zi ce trece regulile după care trebuie să joace companiile.

Legea Protecţiei Informaţiilor Personale stabileşte pentru prima dată un set extins de reguli cu privire la colectarea, procesarea şi protecţia datelor în China.

După ce a fost revizuit de mai multe ori pachetul legislativ a fost aprobat astăzi, potrivit presei controlate de stat. Cu toate acestea, versiunea finală nu a fost publicată încă.

O variantă anterioară a legii prevedea ca cei care colectează date să ceară acordul utilizatorilor, garantându-le acestora dreptul de a-şi retrage consimţământul în orice moment. Mai mult, companiile care procesează date nu ar fi avut voie să refuze să furnizeze servicii clienţilor care nu sunt de acord cu colectarea datelor – în afara cazurilor în care colectarea datelor este absolut necesară pentru furnizarea serviciului respectiv.

Aceeaşi variantă anterioară prevedea reguli stricte pentru companiile care for să transfere datele cetăţenilor chinezi în afara ţării.

Noile reglementări vin în contextul în care asaltul autorităţilor de reglementare asupra companiilor de tehnologie din China se intensifică.

Saptămâna aceasta China a stabilit un plan pentru ceea ce Beijingul numeşte o redistribuţie a averii în numele „prosperităţii comune”. Printre cei care vor fi afectaţi de acest plan se numără şi marii contribuabili, inclusiv din sectorul de tehnologie, despre care Partidul Comunist consideră că trebuie să înceapă să dea mai mult înapoi societăţii.

Planul Beijingului a trimis fiori reci către mediul privat, iar gigantul de tehnologie Tencent a reacţionat chiar a doua zi, anunţând că majorează sumele destinate iniţiativelor de responsabilitate socială de la 7,7 miliarde de dolari la peste 15 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO