Business Hi-Tech

ZF High-Tech Innovation Summit 2021. România are potenţial fantastic pentru a deveni centru european pentru digitalizare şi inovaţie. Daniel Rusen, Microsoft România: Dorim să exportăm tehnologie şi să păstrăm «creierele» în ţară şi astfel putem contribui fundamental la dezvoltarea României

Ziarul Financiar a organizat ieri cea de-a treia ediţie a ZF High-Tech Innovation Summit, tema principală fiind „Marele test al pandemiei - care au fost inovaţiile IT&C care au ajutat businessul“.

Ziarul Financiar a organizat ieri cea de-a treia ediţie a ZF High-Tech Innovation Summit, tema principală fiind „Marele test al pandemiei - care au fost inovaţiile IT&C care au ajutat businessul“.

Autor: Alexandra Cepăreanu, Alex Ciutacu

01.10.2021, 00:08 469

Vladimir Ester, ClusterPower: „Centrul pe care noi îl facem va fi conectat la restul Europei, va fi conectat atât în Frankfurt, cât şi în Amsterdam şi vom avea acces la o reţea globală de peste 750 de centre de date din toată lumea“ Dinu Dragomir, Vodafone România: „Deşi sunt mândru că avem discuţii despre digitalizare cu un număr triplu faţă de acum un an, cred că mai este mult loc de creştere“ Octavian Ichim, Schwarz IT Hub România: „Piaţa specialiştilor din IT este o zonă în care se poate investi mai mult, pentru că universităţile pot aduce mai mulţi specialişti pe piaţă.“

Industria IT locală are în continuare potenţial mare de dezvoltare, iar România poate deveni un centru european de digitalizare şi inovaţie, având în vedere că multe companii şi start-up-uri româneşti dezvoltă local tehno­lo­gie pe care o exportă la nivel interna­ţio­nal. De asemenea, în contextul în care odată cu izbucnirea pandemiei adopţia de noi tehnologii a luat avânt, companiile au nevoie să instruiască angajaţii pentru a utiliza soluţii di­gitale implementate la potenţialul lor ma­xim, au concluzionat invitaţii prezenţi în ca­drul evenimentului ZF High-Tech Innovation Sum­mit 2021 orga­nizat de ZF în parteneriat cu Micro­soft, Vodafone România, ClusterPo­wer, Schwarz IT Hub România şi Trans Sped.

„Să adopţi cea mai nouă tehnologie de pe piaţă este un lucru bun, dar fără skill-urile ne­ce­sare nu poţi folosi tehnologia. Trebuie să ne con­centrăm pe pregătirea oamenilor din com­panii. România are potenţial fan­tas­tic pentru a deveni centru european pentru di­gitalizare şi inovaţie, avem destule exem­ple de com­pa­nii româneşti care exportă teh­no­logie şi nu «creiere». Dorim să exportăm tehnologie şi să păs­trăm «creie­rele» în ţară şi putem contribui fun­damental la dezvoltarea României. Şi pu­tem exploata aceste atuuri din ce în ce mai mult în viitor“, a spus Daniel Rusen, director de marketing şi operaţiuni în cadrul Microsoft România.

Spre exemplu, compania românească ClusterPower construieşte lângă Craiova unul dintre primele supercomputere din Ro­mâ­nia, printr-un parteneriat cu americanii de la Nvidia, liderul global pe zona de hardware destinat aplicaţiilor de inteligenţă artificială.

„ClusterPower a devenit primul cloud provider autorizat de Nvidia pe soluţii de inteligenţă artificială din sud-estul Europei. Ce înseamnă de fapt acest lucru? Inteligenţa artificială este modul în care aplicaţiile pe care companiile le folosesc în momentul de faţă pot fi accelerate, îmbunătăţite. Noutatea cu care venim cu acest supercomputer este că am creat o infrastructură de referinţă, care poate genera un one-stop shop pentru aplicaţii care sunt bazate pe inteligenţă artificială“, a spus Vladimir Ester, chief technology officer al ClusterPower.

De asemenea, pe fondul contextului pandemic, numărul clienţilor care poartă discuţii despre digitalizarea businessurilor s-a triplat, a adăugat Dinu Dragomir, Country Sales Manager, Vodafone Business Unit în cadrul Vodafone România, companie ce are planuri de a dezvolta capabilităţi noi în ceea ce priveşte discuţiile cu clienţii pe tema digitalizării.

„Deşi sunt mândru că avem discuţii despre digitalizare cu un număr triplu faţă de acum un an, cred că mai este mult loc de creştere. Dacă am dubla din nou numărul la care am ajuns după această pandemie, o să fim şi mai bine la nivel de societate, deoarece, la fel ca şi digitalizarea care se face de dragul eficienţei, evitării risipei, şi această politică sau ceea ce ne mână în luptă este contribuţia pe care o avem în businessurile româneşti şi în societate.“

Despre forţa de muncă din domeniul IT din România, Octavian Ichim, CEO al Schwarz IT Hub România, a spus că piaţa de specialişti IT este într-o continuă creştere, însă mediul privat are nevoie de tot mai mulţi oamenii, pe care mediul academic şi universitar îi poate genera.

„Ne bucurăm să vedem că cifrele arată bine, dar ar putea să arate şi mai bine. Este o zonă în care se poate investi mai mult, universităţile pot aduce mai mulţi specialişti pe piaţă. Avem acest potenţial. Ce credem noi că putem face este să îi luăm din zona de master şi să îi integrăm în echipele noastre în funcţie de aşteptările şi dorinţele lor şi de ceea ce îşi propun ei mai departe în carieră“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO