Business Hi-Tech

ZF Digital ’16. Operatorii de telecom: Simplificaţi autorizarea reţelelor ca să putem digitaliza toată România. Liudmila Climoc, CEO al Orange România: Avem bani să investim, clienţii au aşteptări să extindem reţeaua, dar durează 9-10 luni doar să obţinem autorizaţiile pentru instalarea unei antene

Ravinder Takkar, CEO Vodafone, Valentin Popoviciu, vicepreşedinte RCS&RDS, Miroslav Majoros, CEO Telekom România, Robert Redeleanu, CEO UPC România & Ungaria şi Liudmila Climoc, CEO Orange România au fost prezenţi în cadrul primei zile a evenimentului ZF Digital’16

Ravinder Takkar, CEO Vodafone, Valentin Popoviciu, vicepreşedinte RCS&RDS, Miroslav Majoros, CEO Telekom România, Robert Redeleanu, CEO UPC România & Ungaria şi Liudmila Climoc, CEO Orange România au fost prezenţi în cadrul primei zile a evenimentului ZF Digital’16

Autor: Ştefan Stan, Georgiana Mihalache

15.11.2016, 00:08 597

Autorităţile publice trebuie să-şi coordoneze mai bine activitatea între ele şi să simplifice procedura de autorizare a reţelelor de co­mu­nicaţii dacă vor ca operatorii să păstreze ritmul susţinut de investiţii în infra­struc­tură care să-i permită României să rămână în topul mon­dial al vitezelor la internet, au declarat liderii celor mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii în cadrul conferinţei ZF Digital ’16.

„Este necesară o simplificare a procedurilor şi o coordonare mai bună între autorităţile publice“, a declarat Liudmila Climoc, CEO al Orange. Com­pania este pusă în situaţia de a fi luat decizii de a investi, de a avea banii alocaţi, dar de a aştep­ta şi 9-10 luni pentru a obţine toate autorizaţiile necesare pentru instalarea unei antene.

„Avem nevoie de mii de autorizaţii pentru a extin­de reţeaua. Sunt armate de oameni de am­be­le părţi, şi de partea noastră, şi a autorităţilor“, a ple­dat pentru reducerea birocraţiei şi Miroslav Majoros, CEO al grupului Telekom.

Interdicţia de a construi reţele aeriene ar tre­bui ridicată în mediul rural şi în suburbii, iar nu­mă­rul de hâr­tii redus semnificativ, a declarat Robert Rede­lea­nu, CEO al UPC România & Un­garia. „Nu ve­dem niciun motiv pentru care în sub­urbiile ora­şelor să nu se poată construi aerian. Al doilea punct este sim­plificarea birocraţiei: este inima­gi­nabil cât de mult efort, bani, timp pre­supune“, a spus Redeleanu.

România nu-şi va atinge obiectivele din Agenda digitală 2020 dacă nu va simplifica pro­ce­durile de autorizare şi nu îşi va coordona mai bine eforturile, a avertizat şi Ravinder Takkar, CEO al Vodafone România. „Suntem în urmă în atingerea obiectivelor din agenda digitală.“

Autoritatea de reglementare în comunicaţii ar trebui să intervină şi să reglementeze preţul de acces la stâlpi pentru că acesta a ajuns la un nivel nesustenabil, a spus şi Valentin Popoviciu, vicepre­şedinte al RCS&RDS. „În SUA accesul pe stâlpi este undeva la 16 dolari pe stâlp pe an.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO