Business Hi-Tech

Zapp bate palma cu Germanos, in incercarea de a-si extinde baza de consumatori individuali

22.09.2004, 00:00 19

Cel mai mare lant de retail din domeniul echipamentelor telecom pe piata locala, Germanos, va distribui de acum inainte si produse si servicii oferite de Zapp, operatorul de telefonie mobila care activeaza pe tehnologie CDMA 450.
Acordul face parte din strategia de dezvoltare a Zapp, care pe langa portofoliul de clienti de business, interesati mai mult de traficul de date, vrea acum sa isi concentreze eforturile si pentru cucerirea consumatorilor individuali. "Avem in prezent 240.000 de utilizatori si speram ca numarul acestora sa creasca semnificativ pana la sfarsitul anului", a declarat Cuneyt Turktan, presedintele consiliului director al companiei. Pe langa cresterea numarului de clienti, Zapp a confirmat de asemenea ca in prima jumatate a acestui an cifra de afaceri a depasit 35 de milioane de dolari. Astfel, compania mizeaza pe finalul de an pentru a atinge nivelul de 80 de milioane de dolari, fata de 52 de milioane de dolari in 2003.
Parteneriatul cu Germanos ii permite operatorului de telefonie mobila sa isi extinda prezenta pe piata locala. Zapp dispunea pana in prezent de 21 de magazine proprii si de o retea de peste 200 de dealeri in toata tara. Reteaua Germanos in Romania este formata din 72 de magazine in 45 de orase (43 proprii si 29 in franciza), numarul lor urmand sa ajunga la 78 pana la finalul acestui an. Germanos lucreaza de asemenea cu peste 100 de parteneri. "In medie, 250.000 de oameni intra in fiecare luna in magazinele Germanos, dintre acestia 75.000 cumpara telefoane sau accesorii. Aprope un sfert dintre ei isi iau telefon mobil", a declarat Lucian Dorobantu, director comercial la Germanos Romania. Oficialii Germanos au anuntat pentru anul in curs o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro, fata de 37 de milioane de euro in 2003. Compania mama a anuntat la inceputul acestui an ca Germanos Telecom Romania se va lista la bursa incepand de anul viitor.
Pentru a da inca un impuls intrarii pe segmentul consumatorilor, Zapp a lansat o oferta speciala in magazinele Germanos, care se va desfasura pana la 31 octombrie. Astfel, utilizatorii care vor opta pentru abonamentul Zapp Smart, de 7 dolari pe luna, vor primi in primele sase luni un credit de 7 dolari, care poate fi utilizat ca minute de convorbire in retea sau alte retele, pentru SMS sau pentru acces Internet. Dupa primele sase luni, creditul acordat se diminueaza la 4 dolari pe luna. De asemenea, cel mai nou telefon mobil compatibil Zapp, Z110, va avea in magazinele Germanos un pret special: 39 de dolari fara TVA.
Operatorul de telefonie mobila nu a exclus semnarea pe viitor de alte parteneriate cu distribuitorii retail din domeniul IT&C care sunt activi pe piata locala. De asemenea, continua dezvoltarea retelei. "Am investit anul acesta 50 de milioane de dolari in faza a treia de dezvoltare a retelei la nivel national. Pana la finalul anului Zapp intentioneaza sa acoperim in intregime orasele si sosele din Romania, fiind dispobil si serviciul Ev-Do care mareste viteza de acces la Internet pana la 2,4 Mbps", a declarat Cuneyt Turktan. El a confirmat faptul ca Zapp a primit finantare din partea unor banci pentru a-si dezvolta reteaua, fara a numi aceste institutii. ?Avem o strategie de finantare care implica o serie de institutii bancare si care are drept scop principal marirea ariei de acoperire", a explicat seful Telemobil. Compania a investit anul trecut 60 de milioane de dolari pentru dezvoltarea retelei.
Actionarul principal al Telemobil, cu peste 99% din capital, este compania britanica Inquam Limited, detinuta de Qualcomm, firma americana care a dezvoltat tehnologia CDMA, si Omnia Holdings Ltd, un fond de investitii din Orientul Mijlociu Germanos Telecom Romania este parte a grupului elen Germanos, cu operatiuni in sapte state din Europa. In afara de serviciile si produsele Zapp, in reteaua Germanos sunt disponibile produse si servicii de telefonie mobila, cartelele pentru acces Internet si servicii de voce PCNET, RDS si Globtel. Oferta Germanos mai cuprinde terminale GSM, telefoane fixe (cu fir sau DECT), faxuri, camere foto si video, aparatura audio, baterii si jocuri.
dan.dragomir@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO