Business Hi-Tech

Yahoo! face un nou pas in razboiul cu Google

03.10.2007, 20:02 14

Yahoo!, cel mai vizitat portal din Statele Unite, intentioneaza sa atace suprematia rivalului Google pe piata motoarelor de cautare, aducand o serie de imbunatatiri motorului sau, care acum poate furniza linkuri catre melodii, clipuri video si fotografii, in functie de interogarile text introduse de utilizatori, scrie presa internationala.
Oficialii companiei au precizat ca noile caracteristici au fost concepute pentru a incerca sa inteleaga intentiile utilizatorilor care efectueaza anumite tipuri de cautare si pentru a le oferi informatiile de care au nevoie in cadrul unei singure interogari.
Potrivit unui studiu realizat de Harris Interactive pentru Yahoo!, circa 15% din adultii care utilizeaza motorul de cautare al companiei gasesc ceea ce au nevoie din prima incercare, in timp ce majoritatea utilizatorilor inregistreaza succes dupa trei-patru interogari.
Rivalul Google, care detine cel mai popular motor de cautare pe internet, a inregistrat o crestere de 1,3% a cotei de piata in luna august a acestui an, ajungand la 56,5%, potrivit firmei de cercetare comScore. Cota Yahoo! a scazut la 23,3%, in timp ce Microsoft a inregistrat un declin la 11,3%.
Imbunatatirile aduse de Yahoo! motorului de cautare reprezinta cea mai mare revizie de acest tip din 2004, a declarat Vish Makhijani, senior vice president al companiei.
Oficalii companiei au precizat ca interogarile pe site-ul Yahoo! vor returna de acum rezultate si din site-ul de partajare a fotografiilor Flickr, achizitionat de Yahoo! anul trecut, sau serviciul de muzica oferit de companie.
Yahoo! Search Assist va propune utilizatorilor sugestii cu diversi termeni-cheie pentru a rafina rezultatele unei interogari. Functia este conceputa in special pentru persoanele care cauta informatii despre un subiect necunoscut.
Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, a adus imbunatatiri motorului sau de cautare saptamana trecuta, adaugand facilitati pentru cumparaturi, cartografiere si divertisment. Google a lansat in luna mai serviciul Universal Search, care integreaza rezultate ce pot contine imagini, extrase din carti, stiri si clipuri video de pe site-ul de partajare YouTube.
Luni, actiunile Yahoo! au crescut cu 20 de centi pe bursa Nasdaq, inchizand la 27,04 dolari (19,06 euro). De la inceputul anului, titlurile companiei s-au apreciat cu 5,9%, comparativ cu avansul de 27% inregistrat de Google.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO