Business Hi-Tech

Yahoo cauta acum si prin jurnale radio digitale

11.10.2005, 19:14 18

Cel mai important portal de Internet din lume, Yahoo, va lansa la inceputul saptamanii viitoare un nou serviciu in versiunea beta (perioada de test - n.r.) care sa permita utilizatorilor sa efectueze cautari prin jurnale radio digitale(podcast-uri), scrie presa internationala. Compania va aduce acest serviciu pe piata in incercarea de a se extinde si pe domeniul continutului media digital. Podcast-urile au devenit tot mai populare pe masura ce numarul de detinatori de playere muzicale digitale a crescut, iar interesul acestora de a asculta jurnalele radio digitale pe iPod sau pe multe alte tipuri de playere s-a marit, sunt de parere unii analisti.

Noul serviciu Yahoo! Podcast va permite utilizatorilor sa caute podcast-uri, sa le organizeze si sa le clasifice dupa calitate si dupa cat de mult le-a placut. Ideea de a crea acest serviciu, care va fi oferit gratuit, ca si celelalte servicii de cautare ale companiei, a pornit de la faptul ca pe Internet exista sute de mii de astfel de podcast-uri, iar utilizatorii considera ca este destul de dificil sa caute singuri printre acestea si sa gaseasca exact ceea ce doresc in scurt timp, scrie presa internationala.

"Prin Yahoo! Podcast avem in plan sa ajungem cel mai eficient si relevant motor de cautare pe domeniul jurnalelor radio digitale", a precizat Geoff Ralston, diectorul de servicii al Yahoo.

Serviciul oferit de companie nu este o absoluta noutate pe piata, pe acest segment dezvoltandu-se rapid site-uri specializate, printre care se numara Odeo.com sau Podcast.net, pagini de Internet exclusiv dedicate podcast-urilor si lucrului cu acestea, relateaza presa internationala.

Insa Yahoo este prima mare companie de pe piata Internetului care sa fie interesata de domeniul continutului media digital. "Iar prin asta, avem impresia ca deja am facut un pas inainte, intrecand rivalii pe acest segment", a explicat Geoff Ralston.

Totusi, este doar o problema de timp pana cand concurentii companiei, printre care se numara si cel mai mare motor de cautare din lume, Google, vor introduce servicii proprii similare cu Yahoo! Podcast, este de parere Phil Leigh, un analist al companiei Inside Digital Media.

"Jurnalele radio vor castiga popularitate pe parcursul urmatorilor ani, mai ales ca din viitorul cautarii pe Internet, continutul audio si video este nelipsit si va reprezenta, de altfel, un segment de piata semnificativ pentru companiile de cautare", a explicat Phil Leigh. "Iar cautarea pe Internet dupa text va fi putin marginalizata intrucat aceasta a ajuns deja la un nivel destul de ridicat", a mai spus acesta. "Pe viitor, in aproximativ 10 ani, toti utilizatorii de Internet vor cauta prin jurnale radio digitale", este de parere Leigh.

De ceva timp, marile motoare de cautare din lume au introdus in permanenta noi servicii prin care sa reuseasca, daca nu sa atraga un numar foarte mare de utilizatori, cel putin sa fidelizeze clientii actuali. Pentru aceste companii de cautare pe Internet, numarul de utilizatori care le acceseaza site-urile este extrem de important. Cu cat traficul de utilizatori este mai mare pe un astfel de site, cu atat vor fi mai interesate alte companii sa-si faca publicitate pe aceste pagini si astfel veniturile din publicitate ar creste.

Podcast-urile reprezinta astfel o noua nisa, mai ales ca exista deja aproximativ 5 milioane de utilizatori din toata lumea care asculta aceste jurnale radio online pe playerele lor de muzica digitala sau pe computere, conform estimarilor analistilor Yahoo. Iar piata are un potential mult mai mare daca luam in considerare faptul ca Apple a vandut popularul sau player de muzica digitala iPod in peste 22 de milioane de exemplare in toata lumea, cifra care reprezinta, in medie, trei sferturi din piata playerelor de MP3 din SUA, scrie presa internationala.

Cu toate acestea, podcast-urile raman un fenomen inca necunoscut pentru un numar mare de utilizatori, insa Yahoo spera ca va putea simplifica atat de mult munca pe care trebuie sa o faca acestia, incat numarul de ascultatori de jurnale radio digitale sa creasca destul de mult in urmatorii ani, au precizat oficialii companiei. Iar un avantaj important al noului serviciu pe care utilizatorii il vor avea la dispozitie pe site-ul http://podcast.yahoo.com este acela ca va fi compatibil cu mai multe playere muzicale, si nu doar cu iPod-ul de la Apple, scrie presa internationala. anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO