Business Hi-Tech

Windows Vista a venit in rafturile retailerilor din Romania la doua zile dupa restul lumii

Windows Vista a venit in rafturile retailerilor din Romania la doua zile dupa restul lumii

Dan Ostahie, directorul executiv al Altex (stanga), si Dan Bulucea, directorul de marketing al Microsoft Romania

02.02.2007, 19:09 22

Lansarea sistemului de operare Windows Vista va determina o accelerare de peste 10% a cresterii inregistrate in acest an de piata locala de PC-uri si va majora si cererea pentru componente PC si sisteme de calcul puternice, considera jucatorii de pe piata locala de IT.
Windows Vista a fost lansat cu doua zile intarziere fata de restul lumii, numai ca Bill Gates sa poata anunta personal aparitia oficiala a sistemului de operare Windows Vista pe piata locala.
Presa a speculat ca venirea lui Bill Gates in Romania ar putea impulsiona vanzarile locale ale Microsoft in randul populatiei.
Iar cifrele vorbesc de la sine: IDC estima ca scaderea ratei de piraterie la 64% in intervalul 2005-2006 ar avea ca efect cresterea veniturilor industriei IT cu peste 360 de milioane de euro.
Tot pentru a impulsiona vanzarile, Microsoft a facut un parteneriat cu lantul de magazine Media Galaxy, care va comercializa calculatoare cu Windows Vista preinstalat. Oficialii companiei Altex, care detine brandul Media Galaxy, au estimat ca 30% din vanzarile de calculatoare marca Davio din acest an vor avea noul sistem de operare preinstalat.
La eveniment au participat atat Dan Ostahie, directorul executiv Altex, cat si Dan Bulucea, directorul de marketing al Microsoft Romania. Cei doi oficiali au declarat ca Windows Vista este un nou pas in era It prin facilitatile inovative precum controalele parentale, interfata tridimensionala translucida (Windows Aero) si noile caracteristici de securitate. Intr-adevar, Microsoft incearca sa lupte cu pirateria de foarte multi ani, iar pentru Windows Vista a luat masuri speciale. Spre exemplu, Windows Vista incorporeaza o noua tehnologie antipiraterie.
Noul sistem de operare trebuie validat de Microsoft drept copie legala in termen de 30 de zile, in caz contrar, Windows Vista va opera cu functionalitate redusa pana la validare.
Insa acest lucru era valabil pana saptamana trecuta, cand hackerii au reusit sa creeze o aplicatie care sa treaca si peste aceasta protectie. Si cu toate acestea jucatorii din piata se arata optimisti in privinta vanzarilor locale ale noului sistem de operare de la Microsoft.
In prezent, pirateria software este pedepsita in Romania cu amenda penala sau inchisoare de la un an la la patru ani. In urma cu doi ani s-a inregistrat primul caz din Romania de condamnare la inchisoare, cu executarea pedepsei, doar pentru incalcarea legislatiei drepturilor de autor.

Windows Vista: esentialul

Windows Vista este un nou sistem de operare pentru PC-uri, dezvoltat timp de cinci ani de catre Microsoft, care poate rula si pe platforme Macintosh, produse de Apple.

Windows Vista este mai stabil si mai securizat decat Windows XP. Are numeroase facilitati in plus, cum ar fi noua interfata grafica Aero cu navigare 3D sau sistemul avansat de cautare si organizare a fisierelor.

Vista include instrumente specifice de securitate, reunite in cadrul Security Center. Totusi, utilizatorii Vista sunt incurajati sa-si instaleze o solutie antivirus.

Majoritatea aplicatiilor care ruleaza pe XP vor functiona si pe Vista, iar principalii producatori de software si-au reactualizat aplicatiile pentru a rula pe noul sistem de operare. In mod similar, majoritatea perifericelor (precum imprimante, scannere, joystick-uri etc.) vor fi compatibile cu Vista.

Daca PC-ul actual este mai vechi de doi ani, aproape cu siguranta upgrade-ul nu merita, din cauza costului combinat al hardware-ului nou si al software-ului. Daca PC-ul are in jur de un an vechime, upgrade-ul probabil merita. Cerintele minime hardware sunt: procesor de minim 800 MHz, o placa grafica cu rezolutia minima de 800 x 600 pixeli, minim 512 MB memorie RAM si minim 15 GB spatiu pe hard disc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO