Business Hi-Tech

Vremurile tulburi determina investitii mai precaute in sectorul IT

01.09.2003, 00:00 11

Chiar daca nu se poate identifica cu precizie o relansare a investitiilor in domeniul IT, expertii spun ca sumele din ce in ce mai mari cheltuite in anumite sectoare ale industriei tehnologice indica semne de redesare, dupa crahul cunoscut la finalul anilor '90.
Cifrele confirma concluziile principalelor companii de analiza a pietei, care prevedeau in prima jumatate a acestui an o crestere temperata a investitiilor in domeniu. Daca 2002 nu a fost tocmai unul favorabil pentru sectorul IT, anul acesta insa, investitiile in IT au fost mai mari, chiar daca cu un procent mic (3,5-6%). Datele sunt confirmate de Gartner Dataquest, International Data Corp. (IDC), Forrester Research si AMR Research. 



Investitorii aleg numai companii de top ...
Cresterea investitiilor in IT este confirmata si de un studiu realizat de Goldman Sachs in randul marilor companii americane. Documentul indica faptul ca marile corporatii vor cheltui mai multi bani pentru echipamente si aplicatii IT in a doua jumatate a lui 2003 si in 2004, ceea ce confirma concluziile analistilor pietelor IT.
Conform datelor prezentate de banca de investitii, companiile IT vor incasa cu 3,5 % mai multi bani in 2004 fata de anul acesta. Concluzia raportului? "Marile companii cumpara mai mult de la un grup tot mai restrans de producatori IT".
Principalii beneficiari ai acestor investitii vor fi, in opinia Goldman Sachs, distribuitorul de solutii Linux Red Hat, specialistul in securitatea sistemelor Symantec si primul producator mondial de computere Dell Computer. Incasarile Red Hat vor sari cu 39% anul viitor, in timp ce Symantec va incasa cu 25,5% mai mult, iar Dell va reusi o crestere a incasarilor cu 18,2%.
IBM este vazuta ca o companie cu potential de crestere pentru viitor, insa studiul Goldman Sachs arata ca Hewlett-Packard pierde teren in sectorul stocarii de date si al sistemelor destinate marilor companii. Incasarile HP se vor diminua cu un procent anul viitor, spun finantistii. Sun Microsystems se afla de asemenea intr-o pozitie dificila, din cauza cererii tot mai mari de servere cu platforme Linux si Windows. Conform raportului, Sun va pierde 10 procente din incasari daca nu isi diversifica oferta.
Cu toate acestea, analistii atrag atentia asupra faptului ca astfel de studii nu sunt infailibile. Un raport similar al Merryl Lynch, realizat in 2002, sustinea ca anul acesta va aduce relansarea investitiilor in IT. Lucru care nu s-a realizat, chiar daca suma totala a investitiilor a crescut. Acest lucru se datoreaza faptului ca investitorii ar putea raspunde cu mai mult optimism la intrebarile analistilor, dar cu retinere cand vine vorba sa scoata bani din buzunar.



...dar si anumite segmente
Investitiile sunt insa fragmentate pe anumite sectoare, conform companiei de analiza International Data Corp. (IDC). Chiar si Intel, primul producator mondial de microprocesoare, a avertizat ca semnalele pozitive din sectorul sau nu ar trebui sa dea de inteles ca relansare industriei este aproape. Intel anuntase ca pe trimestrul trei al 2003 va avea vanzari peste asteptari, de 7,3-7,9 miliarde de dolari. Acest lucru i-a facut pe multi analisti sa spere ca relansarea investitiilor in IT a devenit o realitate in 2003. Insa seful Intel, Craig Barett, a avertizat investitorii sa fie mai retinuti. "Nu putem spune daca aceasta crestere nu este cumva doar un fenomen trecator", a explicat el. Conform IDC, cele mai mari bugete pentru echipamente si aplicatii IT le au in acest moment bancile si industria producatoare, care detin impreuna un sfert din totalul sumelor cheltuite in acest domeniu. Insa si cei de la IDC sunt pesimisti. Analistii nu cred ca investitiile vor cunoaste o crestere spectaculoasa in urmatorii ani, apreciind ca procentul va fi sub 10%. Investitiile in IT nu mai sunt acum o prioritate pentru cei care lucreaza in domeniu, releva un studiu al Aberdeen Group, cei mai mari investitori fiind din "economia grea" - respectiv institutii financiare, industria si agentiile guvernamentale.
De fapt, problemele din economie fac ca bugetele de investitii in IT sa fie reduse. Iar acest lucru nu paote avea decat consecintie negative: din ce in ce mai putine proiecte noi, mai mult control al managerilor asupra departamentelor IT si cresterea tendintei de a folosi outsourcingul in ciuda riscurilor inerente acestui proces.



Afacerile au nevoie de IT
Analistii Aberdeen Group prevad la randul lor o crestere a investitiilor in IT in medie cu 3,4% in 2004, crestere stimulata in special de marile companii, care au nevoie de tehnologie pentru a da randament. Aplicatiile cele mai bine vandute vor fi in opinia analistilor tocmai cele de afaceri: baze de date, CRM (solutii pentru managementul relatiilor cu clientii) sau chiar aplicatiile de mesagerie online. Pe partea de hardware, vor avea de castigat computerele fiabile si rapide, unde Dell este campionul preturilor reduse.
"Nevoile practice ale procesului de afaceri si nu dorintele administratorilor IT sunt cele care stabilesc investitiile in sectorul IT", a apreciat un analist al Aberdeen Group. Investitiile in hardware se vor concentra pe partea de servere, unde cresterea va fi tot de 3,4%, fata de 2003. Pe partea de echipamente de retea, investitiile vor creste cu 2,5%, iar pe partea de PC-uri si laptopuri, vanzarile vor fi cu 2,3% mai mari ca anul acesta. Vanzarile de hanheld-uri nu vor cunoaste o crestere mai mare de 1%, conform Aberdeen. Pe partea de software, capul de afis il tine outsourcingul, investitiile in domeniu crescand cu 1,9% anul viitor. Bugetele vor fi insa mai reduse pe partea de consultanta IT, unde sumele prevazute pentru 2004 sunt cu 0,1% mai mici ca in prezent. "Pe termen scurt, pietele individuale pot cunoaste si cresteri mai spectaculoase", au declarat responsabilii Aberdeen, parca anticipand declaratiile celor de la Intel.



O industrie de o mie de miliarde $
Chiar daca lucrurile par a fi inca "in ceata" pentru sectorul IT, acesta va ajunge sa depaseasca o mie de miliarde de dolari anual in 2007, spune IDC.  Mai precis, peste patru ani, investitiile totale in IT vor insuma 1,12 mii de miliarde de dolari, spun analistii pietei. In special, investitiile facute de industrie vor creste pana atunci, ajungand sa insumeze 225 de miliarde de dolari, aproape o cincime din total. Cu toate acestea, in nici un sector investitiile nu vor creste mai mult de 10 % in cursul unui singur, spun autorii raportului.
"Zilele in care cresterea era de doua cifre (peste 10) au trecut de mult", a declarat un analist al IDC. "Economia globala este slabita, iar acest lucru a facut ca bugetele IT sa fie mult mai mici, pentru ca majoritatea companiilor au avut de atins obiective dificile si au redus la maximum cheltuielile", a explicat el. Industria bancara va cheltui si ea peste 200 de miliarde de dolari in IT in 2007, ceea ce va face din acest sector al doilea mare investitor din sectorul IT.
O oportunitate pentru vanzatorii de software apare in domeniul sanatatii, spun analistii IDC, care va ajunge sa cheltuiasca in acest domeniu, impreuna cu firmele din constructii si servicii publice aproape 100 de miliarde de dolari pe an, peste patru ani. De asemenea, relansarea industriei telecom va fi unul dintre factorii care va creste investitiile in IT. "Acum telecomunicatiile sunt in recesiune. Dar cand isi vor reveni, vor creste mai rapid ca restul industriei si vor cheltui mai multi beni pentru informatizare", apreciaza analistii IDC.
In plus, un mare cumparator de sisteme informatice incepe sa devina guvernul si agentiile sale, tendinta resimtita mai puternic in SUA, dar si in Europa si Asia, conform IDC. Clientii guvernamentali vor ajunge in 2007 sa investeasca 126 de miliarde de dolari in sectorul IT, depasind multe sectoare economice. "Problema aici va aparea pentru companiile IT care nu au mai participat la astfel de contracte de stat. Aici daca nu conosti labirintul de contacte necesar, este greu sa patrunzi", a declarat un analist.
Alti investitori "de marca" vor fi cei din domeniul asigurarilor, care vor ajunge in 2007 sa cheltuie 162,3 miliarde de dolari pe sisteme si aplicatii informatice.



Recesiunea schimba modul de concepere a bugetelor IT
Recesiunea si reducerea cheltuielilor au facut sa se schimbe modul in care sunt gandite investitiile in sectorul IT, spune compania de analiza Forrester Research. In prezent, doar 21% din sumele alocate de marile companii sectorului IT sunt destinate investitiilor in proiecte noi, restul banilor fiind cheltuiti pentru intretinerea echipamentelor si aplicatiilor. Din acesti 21%, spune Forrester, 16 procente sunt deja cheltuiti pe proiecte care se aflau in lucru sau care fusesera amanate mai multe timp. Astfel ca, noile echipamente si noile aplicatii nu beneficiaza decat de 5% din bugetul IT al companiei.
"Factorii de decizie care aproba planurile de investitii in IT simt acum presiune din mai multe parti", a explicat un specialist al Forrester. El a citat de asemenea controalele fiscale "la sange" care se fac in America in urma scandalurilor legate de practicile contabile, precum si controlul mai aspru "de la centru" in cazul filialelor marilor companii. Recesiunea a facut ca in 30% din companii conducerea executiva sa supervizeze planurile de investitii ale departamentelor IT, iar vermea cand investitii in IT erau libere, in anii '90, au trecut de mult.
Astfel, in ultimii trei ani, tot mai multe companii au angajat un "project manager officer", care sa supervizeze toate investitiile in special cele in IT. Majoritatea managerilor considera ca un astfel de supervizor asigura succesul proiectelor IT si mult-dorita recuperare a investitiei (ROI- return of investment).
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO