Business Hi-Tech

Vodafone scoate la licitaţie primul SMS din lume, în format NFT. Mesajul a fost trimis pe 3 decembrie 1992 la petrecerea de Crăciun a companiei

Vodafone scoate la licitaţie primul SMS din lume, în...

Autor: Roxana Rosu

15.12.2021, 13:24 2234

Vodafone scoate la licitaţie primul SMS din lume, transmis în urmă cu 29 de ani, când un angajat al companiei, Richard Jarvis, a primit, pe 3 decembrie 1992, la petrecerea de Crăciun, un mesaj de doar 15 caractere: „Merry Christmas”.

SMS-ul va fi scos la licitaţie ca NFT (Non-Fungible Token) într-o vânzare unică organizată de casa de licitaţii Aguttes din Franţa.

Cumpărătorul va putea să plătească folosind criptomoneda Ether şi va deţine proprietate exclusivă a unei replici detaliate şi unice a protocolului de comunicare original care a transmis primul SMS din lume.

Licitaţia online va avea loc pe 21 decembrie 2021, iar Vodafone va dona veniturile din vânzare către Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) pentru a sprijini persoanele strămutate forţat.

Transmiterea mesajului, cu aproape trei decenii în urmă, a fost un moment decisiv în istoria comunicaţiilor mobile.

În 1999, la şapte ani de la trimiterea primului SMS prin reţeaua Vodafone, a fost în sfârşit posibilă transmiterea de mesaje text în mai multe reţele.

În ultimele 12 luni, NFT-urile generate şi stocate în blockchain au cunoscut  momentul lor de glorie. Aceste token-uri funcţionează ca certificate de proprietate unice şi imposibil de falsificat, care dovedesc digital dreptul de proprietate asupra unui anumit activ. Modalitatea lor de utilizare variază, printre altele, de la proprietatea asupra unor opere de artă digitale şi a unor obiecte de colecţie până la articole virtuale pentru jocuri online şi domenii web.

„Non-Fungible” se referă la un bun „inamovibil”, ceea ce înseamnă că NFT-urile pot fi utilizate pentru a dovedi proprietatea asupra unui activ şi drepturile asociate de vot, spre exemplu, într-o manieră inalterabilă şi neechivocă. Proprietarul unui NFT îl deţine în propriul portofel blockchain – care este echivalentul unui portofel digital.

„Primul SMS” este vândut ca un articol unic. NFT-ul (Ediţia 1/1) garantează proprietatea unei replici unice şi detaliate a protocolului de comunicare original al primului mesaj text transmis vreodată.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO