LIVE: VIDEOCONFERINŢA ZF/ BRD, SUD & SUD – VEST: TABLA FINANŢĂRILOR 2021. Un ghid pentru IMM-uri în universul programelor cu fonduri europene şi naţionale
Business Hi-Tech

Vodafone România se extinde şi atacă şi piaţa de soluţii digitale pentru agricultură

Vodafone România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii fice şi mobile, şi-a extins portofoliul de soluţii de digitalizare pentru afaceri cu o suită de soluţii dedicate fermierilor. Acestea integrează tehnologii de tip Internet of Things (IoT).

„Soluţiile sunt bazate pe senzori care asigură colectarea şi gestionarea datelor esenţiale pentru culturi, automatizarea operaţiunilor, monitorizarea diverşilor parametri, realizarea de analize şi predicţii care permit creşterea eficienţei şi produc­tivităţii în agricultură. Soluţiile din portofoliul Vodafone se adresează fermierilor care au diverse tipuri de culturi – cultură mare (cereale, oleaginoase), culturi de legume sau pomicultură - cultivate atât în câmp, cât şi în sere. Soluţiile sunt scalabile şi configurabile, adaptate nevoilor fiecărui fermier, indiferent de mărimea terenului cultivat şi de tipul de cultură“, conform companiei.

„Agricultura este unul dintre sectoarele care pot beneficia enorm prin adopţia tehnologiilor şi soluţiilor digitale. România este încă la început în această privinţă, însă vedem o deschidere şi un interes din ce în ce mai mari în rândul fermierilor, care au înţeles că agricultura de precizie, bazată pe tehnologii de tip IoT şi analiza datelor, reprezintă agricultura viitorului. Soluţiile digitale aduc o reală valoare adăugată în activitatea acestora, cu beneficii majore în termeni de productivitate, calitate a culturilor, scădere a costurilor, mai ales prin utilizarea eficientă a resurselor, care au o pondere semnificativă în structura costu­rilor specifice. Suita de soluţii pe care Vodafone o pune la dispoziţia fermierilor acoperă cu succes nevoile fermierilor care au diverse tipuri de culturi, indiferent de mărimea terenului cultivat. În plus, prin conectarea la reţeaua Vodafone NB-IoT cu acoperire naţională, soluţiile din portofoliul nostru adresează una dintre barierele principale ale implementărilor din acest domeniu, aceea a culturilor din zone greu accesibile, unde alte tehnologii de comunicaţii existente acum nu au acoperire. Odată cu lansarea acestor soluţii, Vodafone mai face un pas important în direcţia strategică pe care am ales-o, respectiv consolidarea poziţiei companiei noastre ca furnizor de tehnologie şi partener de digi­talizare pentru toate firmele din România“, a spus Mihnea Rădulescu, director Enterprise Business Unit, Vodafone România. Prin conectarea la reţeaua Vodafone NarrowBand – IoT (NB-IoT) cu acoperire naţională, soluţiile Vodafone pentru agricultură fac posibilă comunicarea între echipamente - senzori oriunde în ţară, acoperind, astfel, nevoile fermierilor care au culturi inclusiv în zone greu accesibile şi fără surse de alimentare cu energie electrică.

Soluţiile digitale aduc fermierilor beneficii majore de creştere a productivităţii şi calităţii culturilor, menţinere a sănătăţii solului, reducere a costurilor de producţie, prin optimizarea utilizării de fertilizatori, apă, pesticide, precum şi de eficientizare a resurselor umane, prin automatizarea activităţilor specifice în sere şi solarii. Soluţiile permit monitorizarea condiţiilor meteo prin intermediul senzorilor care detectează parametri importanţi precum direcţia şi viteza vântului, temperatura şi umiditatea aerului, intensitatea precipitaţiilor, ceea ce le permite fermierilor să determine momentul optim pentru recoltare şi aplicarea de tratamente şi nutrienţi, în fiecare fază de dezvoltare a plantei şi adaptat fiecărui tip de cultură. Senzorii de sol monitorizează condiţiile solului, făcând posibilă avertizarea riscului de îmbolnăvire şi prevenirea bolilor specifice fiecărei plante. De asemenea, aceştia permit analiza evoluţiei şi consumului de nutrienţi, în funcţie de faza de dezvoltare a culturii. Astfel, se poate eficientiza utilizarea îngrăşămintelor, cu beneficii atât pentru plantă şi sol, cât şi de optimizare a costurilor de fertilizare.

Pentru culturile din mediu protejat (sere şi solarii), soluţiile de digitalizare Vodafone oferă o serie de automatizări pe baza analizelor şi alertelor în timp real, precum închiderea de urgenţă a serelor în caz de furtună, acţionarea instalaţiilor de irigaţie, ventilaţie, încălzire etc.

Prin intermediul unei aplicaţii integrate, beneficiarii soluţiilor pot vizualiza în timp real datele colectate de senzori, pot urmări nivelul precipitaţiilor, atât în timp real, cât şi prognozat, pot primi alerte personalizate şi rapoarte, recomandări cu privire la tratamente, fertilizatori şi irigare, informaţii importante pentru planificarea lucrărilor agricole.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.