Business Hi-Tech

Vodafone incearca sa se extinda pe piata poloneza

18.08.2008, 19:28 18

Grupul britanic Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, se afla in negocieri cu TDC, liderul pe segmentul telecom din Danemarca, pentru a cumpara actiunile pe care operatorul danez le detine la Polkomtel, al doilea operator mobil din Polonia, scrie Financial Times.
Vodafone intentioneaza sa preia controlul companiei poloneze, la care detine deja o participatie, in incercarea de a-si extinde prezenta pe pietele emergente.
Anuntul privind discutiile cu TDC vine la scurt timp dupa ce Vodafone a primit acordul autoritatilor pentru a prelua Ghana Telecom, pentru 900 mil. dolari.
Vodafone detine deja 19,6% din Polkomtel si spera sa mai cumpere inca 4,8% de la TDC. Operatorul danez, care detine la Polkomtel o participatie egala cu cea a Vodafone, intentioneaza sa vanda actiunile catre grupul britanic si inca patru companii controlate de catre statul polonez.
Una dintre acestea, PKN Orlen, cauta de asemenea sa vanda o participatie de 19,6% la Polkomtel. Daca Vodafone ar cumpara actiunile celor doi jucatori interesati sa vanda, ar controla 44% din operatorul polonez. Pana in prezent, reprezentantii Vodafone au confirmat discutiile cu TDC.
Luna trecuta, planurile operatorului britanic de a achizitiona 70% din actiunile Ghana Telecom, cel mai mare operator mobil din acea tara, au devenit subiectul unor controverse politice.
Criticii au considerat ca oferta de 900 mil. euro a fost prea mica, luand in considerare faptul ca Ghana Telecom domina piata serviciilor de telefonie fixa si este al treilea operator de telefonie mobila pe tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO