Business Hi-Tech

Vodafone anunta rebrandingul Vegastel, in timp ce Orange spune ca are contract pana in 2009

Vodafone anunta rebrandingul Vegastel, in timp ce Orange spune ca are contract pana in 2009

Click pentru imaginea marita

11.06.2008, 20:03 110

Vodafone, al doilea operator de telefonie mobila de pe piata locala, a anuntat ca va demara "in perioada imediat urmatoare" reamenajarea magazinelor achizitionate de la compania Vegastel, dintre care majoritatea vand produsele rivalului Orange, in timp ce oficialii operatorului detinut de France Telecom afirma ca au un contract valabil cu Vegastel pana in luna martie a anului viitor.
"Conform contractului in vigoare, Vegastel este distribuitor exclusiv Orange pana la data de 31 martie 2009. Orange investeste in permanenta in extinderea retelelor de distributie ale partenerilor si in pregatirea angajatilor acestora. Vegastel este o companie care s-a dezvoltat alaturi de Orange in cei aproape 10 ani de activitate, timp in care a reusit sa ajunga unul dintre primii 5 parteneri Orange dupa vanzarile realizate", au spus pentru ZF oficialii Orange Romania.
Se pare ca proprietarul retailerului, omul de afaceri Adrian Prodan, a prevazut aparitia unui posibil litigiu astfel incat el a infiintat anul trecut trei noi companii, pe care a transferat afacerile derulate cu Orange, Vodafone si Cosmote.
Astfel, Prodan a infiintat companiile Vegastel 2007, Voxtel 2007 si Cosmo Plus 2007. Vodafone a anuntat de altfel ca a preluat compania Vegastel 2007 SRL.
In aceste conditii, este probabil ca Vodafone sa treaca la rebrandingul magazinelor preluate de la Prodan.
In alta ordine de idei, Vodafone nu a precizat cate din cele 60 de magazine preluate vindeau servicii Orange si Cosmote si cate vindeau serviciile sale. La finele anului trecut, Vegastel avea un numar de 90 de magazine, ceea ce inseamna ca Prodan fie a inchis intre timp 30 de unitati, fie acestea nu au fost cumparate de operator.
Adrian Prodan nu va ramane in cadrul Vodafone, asa cum s-a intamplat in cazul proprietarului Proton, Gabriel Sandu.
De altfel, Prodan declarase anterior pentru ZF ca dupa ce va vinde Vegastel intentioneaza sa se concentreze pe celelalte afaceri pe care le detine, dintre care unele in sectorul imobiliar. "As mentiona realizarea unei cladiri de birouri in zona centrala a municipiului Botosani. Este vorba de o investitie de aproximativ 2 milioane de euro". El isi declarase deschis intentia de a vinde compania si de a se indrepta catre alte afaceri inca din luna februarie a acestui an.
"Perceptia mea este ca penetrarea telefoniei mobile, ajunsa la peste 100%, numarul mare de magazine (ale tuturor operatorilor) au dus la diminuarea profitabilitatii pe punctul de vanzare. Ca o rezultanta a celor afirmate anterior, cred ca anul 2008 va fi anul fuziunilor sau al preluarilor de dealeri si cristalizarea acestora in lanturi strategice pentru fiecare operator", explica Prodan pentru ZF decizia de a iesi din acest business. "Parerea mea este ca Germanos, Fonomat, Internity vor continua dezvoltarea si vor achizitiona si alti dealeri ai celor trei operatori, dar si dealerii regionali vor avea un cuvant greu de spus in piata GSM."
Vodafone Romania este parte a grupului britanic de telecomunicatii mobile Vodafone, cu 260 de milioane de utilizatori la nivel international.
La finele lunii martie 2008, subsidiara locala avea 8,921 milioane de clienti.
Pe piata telefoniei mobile mai activeaza Orange Romania - peste 10 milioane de utilizatori, Cosmote Romania - 4,2 milioane de clienti (martie 2008), Telemobil (Zapp Mobile) - peste 500.000 abonati (iunie 2007) si RCS&RDS, operator care si-a lansat operatiunile pe acest segment de piata in octombrie 2007.
Cele mai importante retele de distributie de produse si servicii de telefonie mobila sunt Germanos - peste 200 de magazine, Fonomat - circa 160 locatii, Euro GSM - 120, Avenir Telecom - mai mult de 100 de unitati si Say.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO