Business Hi-Tech

Virusul Commwarrior, prima amenintare serioasa pentru telefoanele mobile

10.03.2005, 00:00 22

Un nou virus pentru telefoanele mobile a inceput sa se propage in aceasta saptamana prin intermediul mesajelor multimedia (MMS, compuse din imagini, clipuri video si sunete), fiind primul de acest tip care reprezinta o amenintare serioasa pentru terminalele mobile, conform specialistilor in securitate.


"Virusul nu a aparut inca in Romania, dupa cunostinta noastra, dar probabilitatea sa apara este destul de mare", a declarat pentru ZF Bogdan Olteanu, director IT la compania autohtona de securitate GeCAD Net.


Virusul se numeste Commwarrior.A, iar telefoanele care pot fi infectate sunt asa-numitele "telefoane inteligente" (smartphones).


Acestea functioneaza pe baza unui sistem de operare si au functii software suplimentare care permit posesorului sa se conecteze la Internet, sa trimita e-mailuri sau mesaje multimedia, precum si sa foloseasca aplicatii de tip organizer (calendar, agenda de adrese), specifice mini-computerelor de buzunar (PDA).


"Nu cred ca acest virus va fi o mare problema, dar este inceputul unei noi ere", a declarat Mikko Hypponen, director la compania finlandeza de cercetari anti-virus F-Secure. Acesta a adaugat ca primele indicii arata ca virusul provine din Rusia.


Spre deosebire de virusii de computer, care se raspindesc rapid prin Internet, virusii de pe telefoanele mobile au fost limitati pana acum de tehnologia acestora.


Cabir, primul virus de telefon mobil din lume, s-a propagat in numai 16 tari, in decurs de 6 luni, folosind conexiunile Bluetooth.


Commwarrior.A poate infecta smartphone-urile care ruleaza un sistem de operare Symbian, in prezent cea mai raspandita platforma software pe piata telefoanelor inteligente. Virusul incearca sa se raspandeasca trimitand mesaje multimedia catre persoane aflate in lista de contacte a telefonului, precum si prin conexiune Bluetooth (prin unde radio), catre aparatele aflate in imediata apropiere.


Mesajul infectat primit invita utilizatorul sa execute fisierul atasat, sub pretextul ca acesta contine un joc 3D, o felicitare, un antivirus sau chiar clipuri pornografice, conform oficialilor GeCAD Net.


"Este primul caz de acest gen", a spus Ero Carrera, specialist al firmei de antivirus F-Secure, explicand ca pana acum, singura modalitate prin care un virus se putea raspandi era la mica distanta, prin Bluetooth.


Acum, insa, s-a depasit o noua limita, deoarece CommWarrior se poate transmite si prin MMS-uri. "Este echivalentul e-mailului din lumea computerelor. Poate sa se raspandeasca foarte rapid", a adaugat Carrera.


Virusul in sine nu este periculos, spun specialistii, cea mai serioasa problema pe care o poate provoca fiind consumarea rapida a bateriei. In plus, daca apuca sa trimita multe MMS-uri, virusul poate sa dauneze indirect posesorului telefonului prin incarcarea facturii telefonice. Problemele nu se opresc aici, insa. "Daca acestui virus i se va atasa o componenta distructiva, potentialul sau va fi cu adevarat periculos, in masura in care extrem de putini utilizatori de telefoane mobile avansate au instalat un antivirus", conform specialistilor GeCAD Net.


Cel mai mare producator de telefoane mobile, Nokia, care controleaza 48% din Symbian, a apreciat ca industria producatoare de telefoane mobile este pregatita sa faca fata virusilor si poate invata din lumea computerelor personale. "In general, aparitia acestui virus nu este o surpriza pentru industrie", a spus Pekka Isosomppi, purtator de cuvant al Nokia.


"Putem folosi experienta de 20-30 de ani de lupta impotriva virusilor de PC". Isosomppi a mai spus ca operatorii de telefonie mobila ar putea sa opreasca destul de usor raspandirea virusilor prin efectuarea de operatiuni de scanare in cautarea fisierelor suspecte. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO