Business Hi-Tech

Videoconferinţa „ZF IT Generation - Cum traversează criza şi ce planuri de viitor au furnizorii locali de servicii de mobilitate?“ Piaţa maşinilor şi bicicletelor deschise cu telefonul suferă acum, dar va exploda în următorii ani

Videoconferinţa „ZF IT Generation - Cum traversează...

Autor: Alex Ciutacu

01.08.2020, 12:22 233

♦ În Bucureşti sunt 13 operatori de servicii de carsharing şi bikesharing, în comparaţie cu peste 20 în Madrid ♦ Primăriile trebuie să asigure parcări şi infrastructură dacă vor să încurajeze acest tip de platforme şi să reducă astfel gradul de poluare şi numărul de maşini de pe străzi.

Piaţa de servicii de mobi­li­tate alternativă, care le ofe­ră utilizatorilor acces la ma­şini, biciclete sau trotinete prin intermediul unor apli­ca­ţii pe telefonul mobil şi care pot fi în­chiriate pentru câteva minute sau chiar zile, suferă în prezent din cauza re­stricţiilor impuse la începutul crizei sa­ni­tare şi a deciziei companiilor să-şi ţină an­gajaţii din birouri să lucreze de acasă, însă cererea ar putea înregis­tra o ex­plozie în viitorul apropiat, în contextul în care oamenii caută noi soluţii de mo­bil­itate, au concluzionat jucătorii din piaţă, prezenţi în cadrul videocon­fe­rin­ţei „ZF IT Generation - Cum tra­ver­sea­ză criza şi ce planuri de viitor au furni­zorii locali de servicii de mobilitate?“.

„Vestea bună este că la noi abia începe (n.r.: dezvoltarea soluţiilor de mobilitate alternativă) şi având în vedere că adoptăm timpuriu, cu siguranţă mai este loc pe piaţă, întrucât este vorba doar de comunicare şi de schimbarea ­. Mulţi nu ştiu că există aceste servicii, mai ales când vorbim de servicii de carsharing. Sun­tem încă în punctul în care piaţa nu este ne­apărat matură, cu un consumator general care nu cunoaşte tot spectrul de posibilităţi. Cu siguranţă se va mai schimba în viitor şi este loc pentru toţi“, a declarat Andrei Clodius, head of product la UrbanAir, o platformă care îşi propune să integreze toate soluţiile de mobilitate alternativă, lansată sub umbrela Neobility.

Ideea a fost întărită şi de Pony Car Sharing, unul dintre pionierii pieţei de mo­bilitate alternativă din România, re­pre­zentanţii companiei aducând în dis­cu­ţie ideea că „piaţa nu este încă educată“.

„Noi suntem din Cluj şi nici acolo nu ştie toată lumea de carsharing. Chiar şi în 2020 nu prea ştie lumea cum e să deschizi maşina cu telefonul“, a punctat Demis Ghindeanu, cofondator şi CEO al Pony Car Sharing, un serviciu lansat în urmă cu aproape cinci ani.

Reprezentanţii companiei din Cluj au subliniat că nu văd posibilă o revenire a pieţei la nivelul din 2019 decât în a doua parte a anului 2021.

„În acest moment, businesurile de acest gen sunt susţinute de către acţionari sau fonduri sau de cine mai este implicat pentru că nu te poţi gândi la o creştere când mulţi oameni evită să iasă din casă, iar marea majoritate a angajaţilor din companii stau acasă. Aceştia erau clienţii noştri în principal“, a spus el.

Perpetoo, platforma prin care proprietarii - persoane fizice, companii sau firme de tip rent-a-car îşi închiriază maşinile, are în plan extinderea în mai multe oraşe din ţară şi chiar dincolo de graniţele ţării.

„Am lansat iniţial în patru oraşe mari, şi-anume Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi, întrucât modelul era orientat în funcţie de oraşele cu aeroporturi. Ulterior, am dat drumul la închirieri şi în Braşov, Sibiu, Constanţa, Suceava şi Oradea, practic se pot închiria maşinile noastre în 9 oraşe. Mai avem câteva oraşe în vedere până la finalul anului, dar o facem pas cu pas“, a explicat Aurelian Marin, cofondator al Perpetoo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO