Business Hi-Tech

Videoconferinţa ZF IT Generation - Cum treci din offline în online? Schimbarea majoră provocată în starea de urgenţă este că utilizatorii s-au obişnuit să comande online

Autor: Ioana Nita, Adrian Seceleanu

31.08.2020, 22:50 166

„Nimeni nu a mers pe ce avea planificat în 2020. Ori s-au dus în cer, ori s-au dus în cap, cam acestea au fost cele două variante pentru majoritatea magazinelor online.“

Principala schimbare provocată de pandemia cu COVID-19 pe piaţa locală de comerţ electronic este cea realizată la nivelul utilizatorilor, care s-au obiş­nuit să comande online, com­por­tament care se va păstra şi de acum înainte.

„Ce s-a întâmplat major, din­colo de faptul că toată lumea va raporta creşteri, este schimbarea comportamentului de consum, lumea acceptând să comande online. Acest lucru era pentru unii dintre ei ceva de neimaginat înainte şi asta va aduce de fapt creşteri mai accelerate pentru toţi anii următori. Să nu uităm că piaţa de ecommerce în total retail în România nu depăşea 5%. Ei bine acest procent cred că se va modifica semnificativ în următorii 5 ani. Va trece cu siguranţă procentul peste 10% şi cred că va ajunge destul de sus“, a declarat Bogdan Colceriu, fondator al Frisbo, o platformă care gestionează pentru magazinele online preluarea, împachetarea şi livrarea coletelor, în cadrul videoconferinţei ZF IT Generation  „Cum treci din offline în online?“.

Iniţial, piaţa îngheţase pe fondul restricţiilor din starea de urgenţă. „S-au văzut câteva fenomene: în primă fază în martie o îngheţare a întregii pieţe, nimeni ştia ce se va întâmpla, toată lumea era cumva speriată. Apoi am văzut o explozie rapidă a ceea ce înseamnă vânzări online pentru o bună parte dintre ei, dar şi o scădere masivă pentru alţii. Ce pot să spun este că nimeni nu a mers pe ce avea planificat în 2020. Ori s-au dus în cer, ori s-au dus în cap, cam acestea au fost cele două variante pentru majoritatea magazinelor online.“

Frisbo a ajuns la 100 de clienţi în acest context. „Avem acum în jur de 100 de clienţi care au ales să lucreze cu Frisbo, ceea ce în industria noastră este destul de mult pentru că e dificil să muţi marfa. La începutul pandemiei lucram cu 70 de clienţi, deci este o creş­tere semnificativă într-un timp destul de scurt mai ales că timpul normal de con­versie în industria noastră este destul de lung. Să-ţi muţi marfa într-un depozit şi să nu o mai vezi vreodată nu este o decizie pe care să o iei de azi pe mâine şi de aceea de obicei timpul de conversie era  undeva la 3 luni sau mai mult.“

„Faţă de anul trecut am văzut creşteri, în cazul nostru, de 80% în perioada de Covid, faţă de perioada anterioară. În ceea ce priveşte volumele observăm o creştere de

3-4 ori faţă de anul trecut, asta datorită faptului că afaceri care erau pur online au profitat de oportunitatea oferită şi au mărit de câteva ori volumele vândute, iar cei care aveau varianta omnichannel au dublat sau chiar au triplat volumele pentru că online-ul a rămas singurul canal de vânzare“, a declarat Mircea Stan, cofondator şi CEO al Postis, un start-up local de tehnologie. care a dezvoltat o platformă digitală dedicată optimizării livrărilor. „Piaţa din România este încă o piaţă în curs de dezvoltare, faţă de media Europei care are o penetrare în medie a comerţului online de circa 18% din comerţ. În România procentul este de undeva de 9% şi sperăm că odată cu acceleraţia din această perioadă vom ajunge undeva la 12% anul acesta, respectiv la o cifră de afaceri per total de 5,5 mld. euro.“

Ce au declarat invitaţii la conferinţa ZF IT Generation

@ Arthur Rădulescu, CEO MerchantPro

A fost o perioadă foarte agitată pentru toată lumea care a activat în online. Ce pot spune este că în primele şase luni din acest an au forţat o creştere a online-ului care ar fi avut loc atfel într-o perioadă de 3-4 ani.

Am avut o creştere între 20 şi 25% a numărului de magazine în platformă deci undeva în jur de 250 de magazine noi au fost create doar în această perioadă de şase luni de la declanşarea crizei.

Acum avem în jur de 1.500 de magazine în platformă, majoritatea din România.

Lucrurile s-au schimbat foarte mult. După cum ştim tot offline-ul a fost complet blocat pentru câteva luni, tot ce înseamna online însă a mers şi a crescut. Repet, retailerii offline au înţeles că online-ul nu mai este doar un moft ci o necesitate, nu mai este un simplu canal de vânzare ci este canalul de bază pe viitor. Online-ul nu mai poate fi privit acum ca o extensie a offline-ului. Online-ul şi offline-ul se ajută acum reciproc mai mult ca oricând şi cred că marea majoritate a business-urilor au înţeles că online-ul reprezintă business de bază iar împreună cu offline-ul reprezintă împreună componentele de bază ale unei strategii omnichannel în care în centru se ală clientul final.

Faţă de Vestul Europei suntem în continuare la o anumită distanţă dar creşterea noastră de la an la an este una susţinută. Cred că în 2019 am crescut faţă de 2018 cu aproximativ 25% la o cifră totală de afaceri la nivelul comerţului online până la 5 miliarde de euro şi un număr aproximativ de 40.000 de magazine online pe baza datelor pe care noi le deţinem din analiza site-urilor din România. În anul 2020 noi am urmărit cu mare arenţie evoluţia faţă de 2019 pe întreaga durată a pandemiei şi a stării de urgenţă. În primele şase luni s-a observat o creştere cu 44% - şi aici pot spune din perspectiva platformei Merchant Pro şi a celor 1.500 de magazine din platformă, deci am înregistrat o creştere cu aproximativ 44% a numărului de tranzacţii şi de peste 60% a valorii tranzacţiilor.

Cred că principala greşeală făcută de companii a fost aceea de a aştepta. Toţi cei care au aşteptat sperând că situaţia va trece au făcut o greşeală pentru că - ok a trecut criza, lucrurile probabil se vor schimba, însă cumpărătorii care s-au mutat din offline în online vor rămâne acolo.

 

@ Bogdan Colceriu, fondator al Frisbo

Noi avem o platformă de e-fullfillment ceea ce înseamnă că noi ţinem marfa magazinelor online şi facem în numele lor pick and pack şi shipment.

S-au văzut câteva fenomene: în primă fază în martie o îngheţare a întregii pieţe, nimenu ştia ce se va întâmpla, toată lumea era cumva speriată. Apoi am văzut o explozie rapidă a ceea ce înseamnă vânzări online pentru o bună parte dintre ei dar şi o scădere masivă pentru alţii. Ce pot să spun este că nimeni nu a mers pe ce avea planificat în 2020. Ori s-au dus în cer, ori s-au dus în cap, cam acestea au fost cele două variante pentru majoritatea magazinelor online.

O bună parte dintre ei aveau mărfuri blocate prin China de exemplu şi a durat destul de mult până să vină. Oricum per total s-a văzut o creştere destul de mare, am început să vedem creşteri de 100% şi chiar peste 100% faţă de lunile din anii precedenţi, faţă de aceleaşi luni. Deşi am avut şi magazine care au fost nevoite să închidă totuşi per ansamblu am văzut o creştere semnificativă. Credem că această creştere se va menţine pentru că acest comportament al utilizatorilor faţă de online este mult mai deschis şi va rămâne acolo. De aceea cred că la finalul anului vom vedea o creştere a comerţului electronic în România fără precedent faţă de anii anterior.

Magazinele online care au închis erau magazine online care se adresau unor  nişe afectate puternic - anumite produse din gama de fashion de exemplu sau magazine care vindeau obiecte care pur şi simplu nu s-au mai utilizat în perioada respectivă şi care nu aveau nici puterea financiară să reziste 5-6 luni, să treacă de această perioadă. Aici intră inclusiv zona de aerticole sportive, de fashion, deci domenii care au fost lovite destul de puternic. Desigur în aceleaşi domenii au existat şi magazine online care au rezistat şi asta probabil pentru că au avut puterea financiară mai mare sau răbdarea mai mare să treacă de această perioadă şi să aştepte o revenire a pieţei.

De partea cealaltă am văzut explozii fără precedent în două cazuri specifice: unul sunt produsele alimentare, cele de primă necesitate şi în al doilea caz, produse care nu sunt de primă necesitate dar depindeau foarte mult de retailul online, de malluri, şi în momentul în care mallurile s-au închis toată baza de clienţi a lor s-a mutat către online astfel că încât magazinul online a înregistrata creşteri spectaculoase. Asta nu înseamnă ca per total compania a avut creştere dar în felia noastră de online acest lucru s-a întâmplat.

Avem acum în jur de 100 de clienţi care au ales să lucreze cu Frisbo, ceea ce în industria noastră este destul de mult pentru că dificil să muţi marfa. La începutul pandemiei lucram cu 70 de clienţi, deci este o creştere semnificativă într-un timp destul de scurt mai ales că timpul normal de conversie în industria noastră este destul de lung. Să-ţi muţi marfa într-un depozit şi să nu o mai vezi vreodată nu este o decizie pe care să o iei de azi pe mâine şi de aceea de obicei timpul de conversie era de undeva la 3 luni sau mai mult.

Ce s-a întâmplat major, dincolo de faptul că toată lumea va raporta creşteri, este schimbarea comportamentului de consum, lumea acceptând să comande online ceea ce pentru unii dintre ei era ceva de neimaginat înainte şi asta va aduce de fapt creşteri mai accelerate pentru toţi anii următori. Să nu uităm că piaţa de ecommerce în total retail în România nu depăşea 5%. Ei bine acest procent cred că se va modifica semnificativ în următorii 5 ani. Va trece cu siguranţă procentul peste 10% şi cred că va ajunge destul de sus.

 

@ Mircea Stan, cofondator şi CEO, Postis

Faţă de anul trecut am văzut creşteri, în cazul nostru, de 80% în perioada de Covid, faţă de perioada anterioară. În ceea ce priveşte volumele observăm o creştere de 3-4 ori faţă de anul trecut, asta datorită faptului că afaceri care erau pur online au profitat de oportunitatea oferită şi au mărit de câteva ori volumele vândute, iar cei care aveau varianta omnichannel au dublat sau chiar au triplat volumele pentru că online-ul a rămas singurul canal de vânzare.

Piaţa din România este încă o piaţă în curs de dezvoltare, faţă de media Europei care are o penetrare în medie a comerţului online de circa 18% din comerţul. În România procentul este de undeva de 9% şi sperăm că odată cu acceleraţia din această perioadă vom ajunge undeva la 12% anul acesta, respectiv la o cifră de afaceri per total de 5,5 miliarde de euro. 

 

@ Cosmin Dărăban, CEO şi fondator, Gomag

A fost, este o perioadă bună, interesantă, şi a fost o provocare la început, o provocare pentru volumul de comenzi înregistrat. În primele săptămâni de după declanşarea pandemiei a fost un volum mare de comenzi, echipa a lucrat de acasă, dar am făcut faţă. Chiar în prima lună am avut aproape 200 de magazine noi active.

Tendinţa se păstrează la fel, nu chiar ca în prima lună, dar este o solicitare din ce în ce mai mare pentru migrarea în online, atât de la antreprenori noi cât şi de la afaceri cu activitate în online care încep să migreze în online. Ce face acest online? Este un canal de conectare între oameni, cu alţi furnizori de produse, de vânzători.

Avem 1.675 de magazine active, noi avem doar clienţi plătitori, nu avem o variantă gratuită.

Majoritatea clienţilor care au trecut din offline spre online în acest an au fost din industria alimentară, au fost foarte multe restaurante, pensiuni şi chiar hoteluri care aveau bucătărie proprie şi care au început să facă livrări acasă sau să se integreze cu platforme prin intermediul nostru. Au venit mulţi din zona de home&deco, construcţii, sport. Zona de produse pentru sport în casă au crescut foarte mult în perioada aceasta, am avut magazine cu creşteri de 500% a vânzărilor.

Este foarte mult loc de creştere, toate statisticile ne arată că România este mai jos decât majoritatea din lume. Mulţi furnizori din toate nişele, din toate serviciile acestea care deservesc clienţii pentru dezvoltarea businessului online au înceout să încheie parteneriate şi să facă lucrurile mai bine. Modul în care treci peste ce nu te aştepţi să experimentezi este ceea ce îţi dă viteza de lucru.

 

@ Vasile Tamaş, CEO şi cofondator, Beez

A fost un demers primit cu mult entuziam în special de antreprenorii mici, care practic şi-au văzut afacerile online sub presiune pe fondul restricţiilor impuse în acea perioadă şi care au văzut în noi un canal suplimentar într-o zonă care le era necunoscută, partea de online. Companiile au înregistrat creşteru destul de semnificative pe canalele acestea. Noi servim în food marketplace peste 280 de parteneri, distribuiţi în toată ţara. Le oferim posibilitatea celor care pot să livreze singuri să vândă şi să încaseze exclusiv online.

Food marketplace-ul este o prioritate pentru noi, până la finele anului ne aşteptăm să dublăm numărul de comercianţi din platformă. Ne aşteptăm să creştem de 3-4 ori volumul comenzilor pentru food marketplace dar oricum focusul nostru principal este oarecum platforma per total, din care food marketplace-ul este o componentă care creşte.

 

@ Ciprian Cazacu, cofondator al easySales.ro

A fost o perioadă foarte interesantă pentru noi. La începutul anului aveam peste 50 de utilizatori activi, în momentul de faţă avem peste 250 deci am crescut de câteva ori. Cifra de vânzări a acestor clienţi, care a fost procesată prin noi, era în februarie undeva la un milion de euro comenzi procesate prin platformă, în aprilie au ajuns la două milioane de euro iar în prezent au ajuns la 4 milioane de euro.

De asemenea şi numărul de comenzi a crescut destul de mult: dacă în februarie procesam 20.000 de comenzi lunar, în aprilie aveam 50.000 iar în momentul de faţă vreo 70.000.

La începutul perioadei a fost multă confuzie, până s-a schimbat efectiv comportamentul cumpărătorilor, dar apoi, începând cu finele lunii martie au înceut să se mişte foarte bine lucrurile şi comercianţii au început să aibă nişte vânzări foarte bune. Am analizat destul de atent din ce categorie au venit creşterile în perioada din februarie până în iulie: principala creştere au avut-o cei din cosmetică şi îngrijire personală. De menţionat că noi nu avem foarte mulţi comercianţi care sunt în zona aceasa de food. De asemenea au crescut foarte mult cei din home&deco, apoi jucării, fashion dar au fost şi alţii cărora le-au scăzut foarte mult vânzările – accesorii auto, cei cu suplimente alimentare, cu sanitare şi produse de pescuit, deci au fost mulţi care au şi scăzut.

Ne-a crescut de câteva ori cifra de afaceri şi în 2019 faţă de 2018 s-a dublat iar anul acesta, de exemplu, în primele şase luni am înregistrat o dublare faţă de 2019 şi cred că până la finele anului ne mai dublăm odată faţă de jumătatea anului.

 

@ Mihai Bisnel, Managing Partner, PriceFlux

A crescut atât interesul potenţialilor clienţi pentru serviciile pe care noi le oferim şi am avut şi oportunitatea de a lucra îndeaproape cu clienţii existenţi şi de a adăuga noi funcţionalităţi în platformă astfel încât să oferim servicii complete şi de asemenea să oferim un avantaj competitiv clienţilor existenţi. Am dezvoltat foarte multe în această perioadă, avem foarte multe discuţii în derulare pentru că timpul nostru de conversie este undeva între o lună şi jumătate şi şase luni. De obicei clienţii despre care vorbim sunt clienţi mari, care au un proces deciziona destul de complex astfel că nu reuşim să batem palma cu clientul foarte repede însă ni se pare că aşa este mai sănătos. Astfel de clienţi au resursele necesare să utilizeze astfel de servicii precum priceflux.net.

Partea de bază a serviciului nostru este cea de monitorizare a preţurilor competiţiei, asta însemnând că magazinele online, apelând la noi, pot afla cu ce preţuri vinde competiţia produsele pe care ei le au listate în magazinul lor. Ce am lansat în această perioadă este şi un modul de preţuri dinamice care le permite clienţilor noştri să îşi automatizeze politica de preţuri în raport cu preţurile pe care le au competitorii lor. Aşadar vorbim aici de o automatizare de 100% a politicii de preţuri în funcţie de condiţii pe care aceştia şi le pot defini pentru fiecare categorie şi subcategorie în parte în funcţie de preţurile pe care le are competiţia, este un lucru pe care noi îl putem face în timp real. Putem să le sugerăm clienţilor noştri nişte preţuri adaptate la condiţiile pe care ei şi le definesc, în timp real.

 

@ Daniel Nicolae, CEO şi cofondator, Innoship

Am avut şi noi o perioadă scurtă, în luna martie, când lucrurile s-au blocat, dar mai apoi, din luna aprilie, am avut o creştere accelerată, o creştere la care nu ne aşteptam. Drept dovadă a trebuit să ne repliem foarte rapid în interacţiunea cu foarte multe companii de retail, care, după deciziile primare pe care le-au avut de luat în legătură cu salarii, chirii au căutat un partener care să-i ajute să optimize costurile, iar noi într-o primă fază asta am devenit, partenerul care optimizează costurile de livrare. A existat o dispersie a numărului de clienţi de la zonele urbane către cele rurale, şi implicit o parte importantă din livrări au generat costuri suplimentare prin numărul de kilometri suplimentari care au trebuit să fie achitaţi de retaileri pentru a livra comenzile. Această expunere pe un termen scurt a generat interacţiunea co companie aşa cum suntem noi pentru a ţine costurile sub control. Am trecut de la un număr destul de mic de clienţi – 10,11 la final de februarie, la peste 70 de clienţi în acest moment. Din luna august am deschis şi funcţia de înrolare digitală în platformă pentru toate companiile, democratizând accesul la un astfel de serviciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO