Business Hi-Tech

Videoconferinţa ZF IT Generation - Cum creştem numărul de specialişti în IT din România de la 200.000 la 600.000 până în 2025? Andrei Pitiş, cofondator Innovation Labs: „Sistemul academic trebuie să pregătească oameni care să ştie să gândească singuri, dar să ştie să lucreze în echipă. Şi aş lăsa companiile să îi pregătească pentru nevoile lor specifice“

Andrei Pitiş: Aş găsi un proiect şi i-aş pune pe rectori şi pe profesori să îl realizeze, să îl ducă la capăt. Apoi, după ce ei înţeleg cum funcţionează lucrurile, o să se întâmple şi revoluţia.”

Andrei Pitiş: Aş găsi un proiect şi i-aş pune pe rectori şi pe profesori să îl realizeze, să îl ducă la capăt. Apoi, după ce ei înţeleg cum funcţionează lucrurile, o să se întâmple şi revoluţia.”

„Trebuie să învăţăm să lucrăm în echipă, iar noi, cei activi în industrie, trebuie să le arătăm tinerilor cum e să facă parte dintr-o echipă tech, cum e să dezvolte produse sau soluţii, cum e să testeze.”

Mediul academic trebuie să continue să ofere pieţei candidaţi care să se poată descurca singuri, dar care să ştie şi să lucreze într-o echipă, iar companiilor care îi recrutează le revine datoria de a îi pregăti specific pe nevoile pe care le au, consideră Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori şi investitori în tehnologie de pe piaţa locală şi cofondator al programului de preaccelerare Innovation Labs.

„Eu nu cred că şcoala trebuie să pregătească specialişti, şcoala trebuie să îi înveţe lucruri, să îi înveţe să se descurce. Sistemul academic trebuie să pregătească oameni care să fie cetăţeni, care să ştie să gândească singuri, nu să fie specialişti pe nişte <roţi zimţate>, pentru că atunci când se schimbă sistemul roţile sar de pe zimţi. Şi aş lăsa la companii datoria de a îi pregăti pentru nevoile lor specifice. Înţeleg şi frustrarea companiilor, că de multe ori iau absolvenţi de facultate care sunt doar pe pătrăţica lor, nu lucrează împreună cu cineva. Deci aş adăuga în mediul academic partea cu lucrul în echipă”, a spus Andrei Pitiş.

El a adăugat că implicarea companiilor şi jucătorilor activi în industria de IT&C în educarea candidaţilor din piaţa forţei de muncă i-ar ajuta pe aceştia să înţeleagă mai bine cum funcţionează lucrurile în domeniu şi să îşi găsească „locul”.

„Jucătorii din industrie trebuie să pună mână de la mână şi să îi lase pe tineri să vadă cum e să facă parte dintr-o echipă, cum e să dezvolte produse şi servicii, cum e să testeze, trebuie să le oferim experienţă, să vadă cum este să lucreze pe un anumit segment. Să vadă care este diferenţa dintre un tester şi un developer, pentru a putea alege unde şi ce îi place.”

De asemenea, pentru a îmbunătăţi actul educaţional, din cadrul instituţiilor care pregătesc candidaţi pentru sectorul tech, Andrei Pitiş este de părere că antreprenori şi reprezentanţi ai mediului de business ar trebui să predea din experienţa lor în cadrul universităţilor şi facultăţilor.

„Eu am predat unor studenţi de la Politehnică. Există o posibilitate legală prin care un om poate să predea în facultate fără să aibă doctorat. Şi dacă sunt oameni care vor să facă asta să îmi scrie şi facem astfel încât să se întâmple măcar la Politehnica din Bucureşti. Profesorii nu sunt greşiţi, dar ei ştiu cum e viaţa de profesori, nu de programator şi atunci predau şi spun studenţilor ceea ce văd şi cunosc. Spre exemplu, eu i-am provocat să gândească nişte tooluri pentru programatori şi mi-au zis că nu ştiu, că nu cunosc. Dar ei au rolul lor şi trebuie să fie completaţi de cei din zona de business”, a spus antreprenorul Andrei Pitiş.

Întrebat ce ar schimba sau ar îmbunătăţi în cadrul instituţiilor de învăţământ din România, Andrei Pitiş a spus că singura modificare ar fi la nivel de lucru în echipă.

„Aş schimba treaba cu lucrul în echipă, pentru că asta mi se pare foarte important. Aş pune să lucreze în echipă mai întâi pe cei care sunt la vârful instituţiei. Aş găsi un proiect comun şi i-aş pune pe rectori şi pe profesori să îl realizeze, să îl ducă la capăt. Apoi, după ce ei înţeleg cum funcţionează lucrurile, o să se întâmple şi revoluţia.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO