Business Hi-Tech

VIDEO ZF LIVE. Viky Mănăilă, Trans Sped: În cloud se va putea utiliza semnătura electronică fără dispozitivul criptografic

Autor: Cristina Bellu

16.06.2017, 00:05 713

„Semnătura în cloud reprezintă motorul digitalizării fluxurilor de lucru.“

Viky Mănăilă, managing director al Trans Sped, una dintre principalele companii furnizoare de soluţii de securitate bazate pe certificate digitale calificate, consideră că a venit momentul ca semnătura electronică să fie tot mai utilizată, în condiţiile în care au intrat în vigoare prevederi noi care vizează identitatea electronică şi serviciile electronice pe piaţa europeană.

„Regulamentul stabileşte cadrul legal pentru identitatea electronică şi a serviciilor electronice de încredere – semnătura electronică, ştampila electronică, marca temporară, autentificarea site-urilor web. Având cadrul acesta comun în toate statele UE practic, avem toate piesele necesare pentru a produce digitalizarea completă a fluxurilor de lucru“, a spus Viky Mănăilă.

Aceasta explică faptul că semnătura electronică în cloud nu mai necesită utilizarea dispozitivul criptografic (token).

„Cheile criptografice se stochează la noi în cloud, pe nişte dispozitive securizate, iar clientul poate accesa aceste chei de la distanţă, de pe orice dispozitiv mobil – telefon, tabletă, laptop, astfel încât să generezeze semnă­tura electro­nică.“

Important de reţinut este că aceste semnături au valoare juridică egală cu semnătura de pe hârtie.

Practic, se generează certificatele de semnătură în cloud, la care utilizatorul are acces printr-o combinaţie de username şi parolă pe care doar el le cunoaşte şi o  singură parolă care se generează de fiecare dată când vrea să acceseze semnătura.

„Semnătura în cloud reprezintă motorul digitalizării fluxurilor de lucru“, a apreciat  Mănăilă.

Trans Sped furnizează soluţii destinate integrării certificatelor digitale în reţelele locale, în aplicaţii web, Microsoft Exchange/Lotus Notes sau reţele VPN, precum şi o gamă largă de aplicaţii, de la software desktop de tip wizard, ce permite generarea de semnături electronice şi verificarea acestora, produse software destinate semnării şi criptării documentelor de orice format, până la soluţii software complexe şi servicii de integrare a semnăturii electronice în aplicaţii de orice fel.

Certificatul digital este un software stocat pe un dispozitiv cripto­grafic securizat, dispozitiv cu ajutorul căruia titularul poate genera semnătură electronică indiferent de documentul pe care doreşte să-l semneze sau de conţinutul acestuia.

Forma cea mai răspândită în România este cea bazată pe un token criptografic asemănător cu tokenul USB, însă are proprietăţi speciale. Acesta trebuie verificat şi omologat de agenţii internaţionale de omologare.

În momenul de faţă semnătura electronică este folosită foarte mult de persoanele fizice şi companii în relaţia cu statul. La nivelul României, câteva sute de mii sunt utilizatori ai semnăturii electronice.

„Compania noastră are 100.000 de clienţi din România, dar are şi foarte mulţi clienţi în afara României. Suntem singurii care din 2008  furnizăm semnătură electronică pentru Statele Unite“, a mai spus Viky Mănăilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO