Business Hi-Tech

VIDEO ZF LIVE. Tudor Cobâlaş, creatorul aplicaţiei Safe Drive: „Avem peste 50.000 de descărcări, dintre care 20.000 de utilizatori activi lunar“

Autor: Georgiana Mihalache

29.08.2016, 00:05 1040
 
Aplicaţia Safe Drive prin care şoferii sunt recompensaţi prin discounturi sau beneficii în magazinele partenere dacă nu folosesc telefonul în timp ce conduc a fost premiată la un concurs de antreprenoriat din Statele Unite ale Americii, iar acum vizează industria de asigurări pentru a reduce costurile taxelor în cazul şoferilor responsabili, a spus la ZF Live Tudor Cobâlaş, unul dintre creatorii Safe Drive.
 
„Aplicaţia noastră recompensează şoferii pentru că nu-şi butonează telefonul la volan. Ei câştigă puncte pe care apoi le convertesc în discounturi sau beneficii pe care partenerii noştri le acordă. Safe Drive este şi o aplicaţie pe care asigurătorii o folosesc, astfel încât să primeşti o primă mai bună la asigurare pentru că eşti un şofer responsabil. Ne focalizăm pe industria de asigurări, de leasing şi de companii din transporturi să îşi recompenseze ei şoferii lor şi pe termen lung să-şi scadă costurile cu asigurarea şi accidentele rutiere“, a spus Tudor Cobâlaş.
 
Utilizatorii Safe Drive din Olanda pot primi după o lună jumătate un discount de 20% la asigurarea care se ridică la valoarea de 1.500 – 1.700 de euro pe an, a precizat Tudor Cobâlaş.
 
Aplicaţia trebuie să fie activă pe ecranul telefonului utilizatorului când porneşte maşina, iar în timp ce se deplasează câştigă puncte în funcţie de kilometri parcurşi. Dacă utilizatorul iese din Safe Drive apăsând un alt buton sau accesând o notificare, aplicaţia va intra în fundal şi şoferul va fi penalizat pentru că a folosit dispozitivul electronic în timpul deplasării. La 1.000 de kilometri cu Safe Drive pe lună se câştigă între 50 şi 100 de lei, suma fiind influenţată de recompensele stabilite de firmele partenere.  „Pe Safe Drive avem peste 50.000 de descărcări, dintre care aproape 20.000 de utilizatori activi lunar, luând în considerare şi utili­za­torii noştri şi ai clien­ţilor noştri în Ro­mânia şi Olanda. A­vem peste 30.000 de des­căr­cări şi lunar 5.000 de uti­lizatori în Ro­mâ­nia care fo­lo­sesc lunar apli­­caţia Safe Drive“, a afir­mat Cobâlaş.
 
Afacerea Safe Drive ajunge la circa 100.000 de euro pentru 50.000 de descărcări, modelul de business fiind de 2 euro venituri per aplicant.
 
„Pe partea de business asigurător, clienţii noştri plătesc pentru fiecare utilizator pentru a avea acces la date, iar pe partea de business consumer luăm un comision la vânzare. Utilizarea aplicaţiei este gratuită, iar pentru aplicaţia din State luăm un comision“, a spus Tudor Cobâlaş.
 
Safe Drive colaborează cu peste 20 de parteneri internaţionali, printre care Uber sau Mol România, şoferii care folosesc această aplicaţie putând să primească discounturi la produsele colaboratorilor în funcţie de punctele acumulate pentru kilometri parcurşi. Tudor Cobâlaş precizează că scopul aplicaţiei este să premieze compor­tamentul pozitiv şi astfel să atragă în rândul partenerilor companiile „cărora le pasă de siguranţa rutieră“.
 
Fondatorul Safe Drive arată că 25% dintre accidentele rutiere la nivel global sunt cauzate de butonarea telefonului, statisticile bazându-se doar pe declaraţiile şoferilor care recunosc că au folosit telefonul la volan.
 
„Avem drumuri care se lărgesc, maşini mai ieftine, tehnologie mai accesibilă şi brusc avem un mediu în care această problemă (n.r. accidentele cauzate de folosirea telefonului la volan) se dezvoltă. Unii au avut o abordare de a-i penaliza pe şoferi, noi abordăm partea cealaltă: acceptă să nu-ţi foloseşti telefonul pentru că vei avea un beneficiu la sfârşitul cursei”, a mai spus Cobâlaş.
 
Aplicaţia Safe Drive a participat la o competiţie internaţională în Statele Unite, The Venture, care promovează antreprenoriatul cu o cauză socială. Unul dintre criteriile principale pentru participanţi a fost ca aplicaţia realizată să creeze locuri de muncă şi în acelaşi timp să aducă o influenţă pozitivă în societate.
 
 La nivel global au participat aproape 2.500 de companii, iar în finală au fost alese 27 de proiecte care au concurat pentru premiul de 1 milion de dolari. Safe Drive s-a situat pe locul 14 în finala care s-a desfăşurat la New York. Din România au mai aplicat în jur de 70 de proiecte, Safe Drive fiind singura aplicaţie aleasă pentru a reprezenta ţara noastră la finala globală din SUA.
 
Câştigătorul a fost reprezentantul Columbiei cu un proiect de material din plastic reciclat pentru a construi case sciale la un cost mai mic decât cel al materialelor tradiţionale, pe locurile următoare din clasament plasându-se reprezentanţii din Israel, Marea Britanie şi Guatemala.
 
Tudor Cobâlaş a absolvit studiile în domeniul finanţe – bănci, iar masterul l-a făcut în Olanda.
 
„Norocul m-a dus către Olanda să fac un masterat, iar de acolo am intrat în zona de IT pentru că am avut ocazia să lucrez într-un incubator de inovaţie finanţat de o bancă olandeză şi acolo am intrat în tot ce înseamnă modele de business care au o componentă importantă în tehnologie. În România am ajuns în 2012 când am deschis biroul companiei mele din Olanda pentru a accelera dezvoltarea anumitor idei”.
 
Pe lângă Safe Drive, Cobâlaş a mai dezvoltat o aplicaţie în 2013, Gropometru, prin care gropile erau identificate şi înregistrate astfel încât utilizatorii aflau înainte că urmează o groapă şi puteau s-o evite la timp.
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO