Business Hi-Tech

VIDEO ZF Live. Ovidiu Diaconescu: Start-up-ul Cyber Alter Ego propune o soluţie simplă de securitate cibernetică: un singur buton pentru protejarea datelor personale pe internet

Autor: Bianca Dorobanţu, Ioana Nita

18.04.2017, 00:06 519
Soluţia Cyber Alter Ego, dezvoltată de start-up-ul cu acelaşi nume cu scopul de a proteja datele personale ale utilizatorilor de internet împortiva atacurilor cibernetice, are deja 700 de utilizatori, în condiţiile în care aceasta este disponibilă de doar câteva luni.  
 
„Am făcut un buton, în general produsele de securitate sunt extraordinar de complicate, este foarte simplu de explicat aşa. Ne adresăm oamenilor care vor să aibă un nivel decent de securitate pe internet. De fiecare dată când apeşi butonul, îţi ge­ne­rează aliasuri pentru toate datele de care ai nevoie să te înregistrezi pe internet. Îţi generează un nume de utilizator, o parolă foarte puternică, iar toate datele se pot expune către un site fără să îţi fie frică în momentul în care site-ul se sparge şi datele sunt furate”, a spus Ovidiu Diaconescu, co-fondator al start-up-ului Cyber Alter Ego, alături de Ciprian Bof. Cyber Alter Ego funcţionează ca un buton, fiind o extensie în browser, care odată accesat, generează adrese de e-mail, parole şi nume de utilizatori necesare pentru ca aceştia să se înregistreze pe internet, po­trivit celor doi fondatori, invitaţi la ZF Live.
 
Ideea fondării acestei soluţii a pornit de la o experienţă a unuia dintre fondatori, Ovidiu Diaconescu, care în momentul în care a accesat site-ul unui magazin din strănătate a fost nevoit să completeze un formular lung cu date personale.
 
„Un magazin din străinătate îmi cerea datele, am completat jumătate din formular, până la urmă site-ul arăta de doi lei, iar când un site arată de doi lei, hackerii au linie directă din baza lor de date, nu mai trebuie să-l spargă. M-am gândit că datele mele ajung instant pe piaţa neagră”, a adăugat el. Astfel, ideea lui Ovidiu Diaconescu a fost implementată cu ajutorul lui Ciprian Bof, celălalt fondator. „Ovidiu mi-a zis că are o idee, dar nu ştie cum s-o implementeze. Vrem să facem o soluţie simplă, când vor­bim de sectorul business to consumer (B2C) pro­dusele de securitate sperie, dar po­ziţio­na­rea noastră este despre curaj, nu despre frica de a utiliza internetul. În general pro­dusele de securitate tind să fie foarte com­plicate, în piaţa de securitate nu se co­munică foarte mult, trebuie să creăm o legătură cu consumatorii”, a spus Ciprian Bof.
 
Practic, cei care doresc să folosească Cyber Alter Ego, se autentifică pe platforma cu acelaşi nume cu un e-mail şi o parolă, iar în momentul în care vor fi nevoiţi să se în­re­gis­treze pe un alt site, în loc să comple­te­ze un formular cu date personale, vor accesa un bu­ton care va genera toate aceste date în locul lor.
 
„Odată apăsat butonul, generăm o a­dresă aleatoare, un e-mail unic, care este un proxy, tot ce intra pe el se duce mai de­par­te tot către mailul tău”, a spus Dia­co­nescu.
 
Astfel, în afară de „captcha” (un sistem de verificare că utilizatorul nu este robot), toa­te rubricile sunt completate de Cyber Alter Ego.
 
„În 2017, pentru cineva care vrea să dezvolte ceva tehnic este mai simplu ca în anii anteriori, tehnologia cloud a avansat foarte mult, este construită cu securitatea de la punctul zero. Noi am dezvoltat partea de protejare a datelor, folosită  de toate băncile. (...) Am folosit sistemul «open source» (permite accesul dezvoltarea softului de către mai mulţi specialişti), este o idee foarte bună să se folosească aceastea decât să se reinventeze roata, doi-trei oameni au şanse să greşească ceva, în schimb o cercetare este mai sigură”, a subliniat Ovidiu Diaconescu.
 
Echipa Cyber Alter Ego, formată din patru oameni, lucrează la acest produs de şase-şapte luni. Cyber Alter Ego este în versiunea beta şi a trecut, deja, de 700 de utilizatori, iar mai mult de un sfert dintre aceştia folosesc zilnic soluţia de securitate, spun fondatorii.
 
Modelul de business al platformei este atât business to consumer (B2C), cât şi business to business (B2B), Cyber Alter Ego fiind folosită de o companie din Elveţia, a menţionat Ciprian Bof.
 
De asemenea, produsul poate fi folosit gratuit în cazul în care utilizatorii au nevoie de un singur alias generat pentru fiecare site. Dacă utilizatorii vor să le fie generate cinci aliasuri pentru fiecare site, trebuie să plătească un abonament de 10 dolari lunar, iar dacă au nevoie de 25 de aliasuri per site, abonamentul ajunge la 100 de dolari pe lună, conform datelor disponibile pe platforma cyberalterego.com.
 
Cyber Alter Ego a fost acceptat la MVP Academy, un program de accelerare pentru start-up-urile din tehnologie din regiune care ar putea dezvolta produse tech cu potenţial de creştere global.
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO