Business Hi-Tech

Video ZF Live. Mihai Holhoş alias Mikey Haş, video blogger cu un milion de abonaţi pe YouTube: „Pentru mine este o certitudine că internetul va fi mai puternic decât televiziunile clasice“

Autor: Bianca Dorobanţu

22.09.2016, 00:08 1417

♦ Investiţiile advertiserilor în furnizorii de conţinut video online sunt încă mici în raport cu consumul, iar tarifele sunt încă reduse faţă de cele practicate pe pieţele mari ♦ În România câştigurile din reclamele de pe YouTube sunt încă mici.

Dacă televiziunile nu se vor adapta noilor obiceiuri de consum video apărute în urma dezvoltării internetului  nu vor avea nicio şansă să supravieţuiască, a spus Mihai Holhoş, unul dintre cei mai cunoscuţi video bloggeri din România, care are peste 1 milion de abonaţi la canalul său de pe platforma YouTube, în cadrul ZF Live.

„Pentru mine este o certitudine că internetul va fi mai puternic decât televiziunile clasice. La fel cum s-a întâmplat şi când a apărut TV-ul în detrimentul radioului. Internetul va fi standardul, televiziunile va trebui să se adapteze, dacă nu se vor adapta, vor muri.“

Mihai Holhoş mai spune că în ţări precum America oamenii deja s-au adaptat noilor tendinţe de consum video pe internet şi preferă să urmărească online şi emisiunile difuzate de televiziuni.

De asemenea, în ce priveşte obiceiurile de consum din România, el mai spune că tinerii consumă conţinut video online mai mult decât televiziunea clasică. „Publicul tânăr de astăzi nu mai este obişnuit să consume media clasică TV. Oamenii tind să selecteze contentul mult mai curios, au afinităţi spre tot felul de domenii, nu se mai mulţumesc cu un program de o anumită natură.“ Deşi consumul de video online este în creştere, în România câştigurile din reclamele de pe YouTube sunt încă mici, pentru că nu sunt mulţi advertiseri care să investească în piaţă.

În America, în schimb, investiţiile în YouTube sunt mult mai mari, generând totodată şi mai mulţi bani pentru youtuberi.

„La 100.000 de vizualizări poţi face 50 de euro. Nu te poţi baza în România pe banii din reclame. De exemplu, cel mai mare you­tuber din lume, PewDiePie, care face câte 5 milioane de vizualizări la fiecare clip postat, ajunge într-un an să facă milioane de euro cumulat din reclame, la un asemenea trafic.“

„Dacă investesc mulţi advertiseri în piaţă, creşte CPM-ul (CPM - Cost Per Mille, costul pe mia de afişări), iar reclama este mult mai valoroasă. Acum, dacă sunt puţini advertiseri care investesc în piaţă, CPM-ul se micşorează şi reclama nu mai este valoroasă.  În America sunt mulţi cei care investesc în YouTube, bătaia este mare, pentru că oamenii au văzut că merită. În România a început să se simtă evoluţia, sper să fie şi mai mare. Ce obţii faţă de TV este mult mai mult.“

Mihai Holhoş este unul dintre cei mai cunoscuţi vloggeri din România, canalul său de YouTube Mikey Haş având după cinci ani peste 1 milion de abonaţi.

„Nu ştiu dacă m-am gândit pe termen lung la ceva, a fost o joacă, am făcut o parodie la o emisiune pe care le-am dat-o unor prieteni de pe Facebook şi m-au încurajat“. Totodată, Holhoş mai spune că în internetul românesc nu se găseşte foarte mult content, piaţa începând să crească în ultimii ani. „S-au schimbat multe în media în 5 ani, am avut şi eu o contribuţie destul de importantă, am tras tare ca oamenii să investească în online, le-am dat curaj în sensul acesta.“

Însă advertiserii sunt neîncrezătoari, deşi consumul video online bate în mod clar televiziunea clasică“.

Totuşi, el a mai spus că se vede o creştere a investiţiilor în online anul acesta.

„Anul acesta au fost investiţii foarte mari, oamenii au prins curaj şi investesc  în online, iar pentru prima dată în viaţa mea un client îmi spunea că nu mai există prea mulţi vloggeri, youtuberi „.

De asemenea, vlogger-ul mai spune că modelul său de business este bazat pe product placement, brandurile venind către el şi căutând expunere, lucru care l-a făcut pe acesta să fie mai atent la conţinutul său.

„Atunci am încercat să ne curăţăm contentul, direcţia a fost dictată de branduri. Noi nu dădeam importanţă limbajului, însă a trebuit să facem contentul mai curat“.

La nivel României se poate spune că s-a creat o comunitate între YouTuberi, a mai adăugat Holhoş.

„Oamenii se ajută între ei, YouTuberii încep să schimbe păreri, să se ajute unii pe alţii. Este bine să creştem toţi ca un întreg. Publicul vede şi apreciază“.

El mai spune că perspectivele s-au mai schimbat faţă de acum cinci ani, schimbându-se şi contentul său.

„În primă fază emisiunea era doar pentru amuzament, acum s-a maturizat şi contentul, a apărut Doza de IT, emisiune de IT care strânge peste 100.000 de vizualizări. Dezbatem subiecte mai mature, deci şi contentul s-a maturizat odată cu mine“.

De asemenea, Holhoş mai spune că un canal specializat pe un anumit domeniu este foarte valoros pentru nişa respectivă.

„Dacă ai un canal de cooking cu 200.000 de abonaţi  acesta este foarte valoros pentru nişa aceea, ai putea să vinzi foarte bine pentru acea nişă“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO