Business Hi-Tech

VIDEO ZF Live. Ileana Tîlvan, GfK România: Piaţa telecom a crescut cu 33% în T2, pentru că românii s-au orientat spre telefoane mai mari şi mai scumpe

Autor: Roxana Rosu, Ioana Nita

17.08.2017, 00:08 594

Vânzările tot mai mari de smartphone-uri au dus şi la creşterea cererii pentru produse conexe cum ar fi brăţări pentru fitness, ceasuri inteligente şi căşti.

Piaţa electro-IT a crescut în primul semestru al acestui an cu 10,5%, din punct de vedere valoric, vânzările din trimestrul II fiind chiar mai accelerate, cu un plus de 15%, în condiţiile în care cele mai dinamice segmente au fost telecomul, electrocasnicele mici şi zona de foto, potrivit datelor companiei de cercetare de piaţă GfK. Anul trecut, valoarea pieţei telecom a fost de 887 milioane de euro, în timp ce pieţele de electrocasnice mici şi echipamente foto s-au situat la 192 mil. euro, respectiv 25 mil. euro. 

„Al doilea trimestru a fost mai bun decât primul. Creşterea se datorează dispo­nibi­lităţii consumatorilor de a cumpăra bunuri şi servicii, atât printr-un proces de înlocuire a unor aparate vechi, cât şi de achiziţie a unor produse noi“, a spus Ileana Tîlvan, head of digital la GfK România, în cadrul emisiunii ZF Live.

Cele mai dinamice segmente din punct de vedere valoric, unde creşterea a fost de două cifre, au fost telecomul, cu un avans de 33% în T2, electrocasnicele mici, cu 20%, şi foto. În primul trimestru al acestui an, vânzările din segmentul telecom s-au ridicat la 204 milioane euro, iar livrările de electrocasnice mici şi echipamente foto au însumat 45 mil. euro, respectiv 5 mil. euro.

Segmentul telecom are unele dintre cele mai mari rate de creştere din ultimii ani, evoluţia fiind susţinută de vânzările de telefoane mari, de 5 inchi, şi de modelele dual sim, pe măsură ce consumatorii se orientează spre produse mai scumpe şi mai performante. În volum, creşterea este de o cifră, avansul valoric fiind determinat de apetitul pentru device-uri cu preţ mai ridicat.

Practic, în al doilea trimestru toate segmentele din telecom au înregistrat creşteri valorice, românii orientându-se spre produse mai scumpe, cu specificaţii mai bune. Pe piaţa de digital, de exemplu, ape­titul pentru smartphone-uri mai perfor­man­te a generat creşteri şi pe alte segmente conexe, cum sunt dispozitivele purtabile (wea­rables) sau căştile. O tendinţă vizibilă pe piaţa electro-IT este reorientarea consu­matorului dinspre preţ spre calitate, după ce în urmă cu 2-3 ani decizia de a cumpăra un produs se baza în mare parte doar pe preţ. „Este o schimbare de mentalitate, acum consumatorul se informează pe internet şi vrea cel mai bun raport calitate-preţ, se uită la tehnologii, specificaţii şi nu mai caută produsul cel mai ieftin“, a explicat ea.

Un exemplu al acestei schimbări se vede pe piaţa de tablete, unde a existat în trecut un apetit crescut pentru produse ieftine, dar rata mare de trimitere în service a acestora a convins consumatorii să se orienteze spre un segment mai ridicat de preţ. „Per total, piaţa scade pentru că acum vânzările s-au mutat pe o nişă de preţ.“

Un rol important în schimbarea de atitudine faţă de preţ au avut-o şi campaniile repetate de reduceri, care au diluat mult mesajul, clienţii fiind mai interesaţi să gă­seas­că un anumit produs decât să aştepte Black Friday sau Crăciunul pentru un preţ mai mic.

Dincolo de creşterea sau scăderea unor segmente de produse, piaţa locală are potenţial şi loc de dezvoltare, mai ales pe electrocasnicele mari, televizoare, smartphone, dar şi industriile mai mici, cu produse auxiliare, precum dispozitive purtabile, boxe sau căşti.

 

Televizoarele, cele mai vândute electronice în T2

Pe zona de electronice, cu un plus de 8% în al doilea trimestru din 2017, cea mai mare pondere în vânzări o au televizoarele, unde vânzările au urcat cu până la 5%, în timp ce la căşti, boxe sau sisteme audio creşterile au variat între 4% şi 10%. „Pe zona de televizoare creşterile vin din seg­mentul cu diagonale de 40 de inchi şi peste 40 de inchi, pentru modele cu rezoluţii UHD. Atunci când decid să îşi reînnoiască elec­tro­nicele din casă, consumatorii aleg te­le­vizoare cu diagonală mai mare şi specificaţii mai bune.“

Rata de înlocuire la televizoare este de 4-5 ani, mai mare decât la telefoane de exemplu, unde media este de 1,5 ani.

Potrivit datelor GfK, la electrocasnice dinamica a fost mai redusă în T2, de doar o cifră, creşteri mai mari fiind pe segmentul de aparatură „built-in“. Pe segmentul de electrocasnice mari, vânzările de frigidere şi congelatoare au scăzut în T2, rata de înlocuire fiind mai mare, ceea ce face ca după perioade de creştere să urmeze stagnare sau scădere. 

Electroscanicele mici au avut  un plus de 20%, pe fondul creşterilor din zona aparatelor de preparare a mâncării, a storcătoarelor de legume-fructe, prepararea cafelei sau îngrijire personală.

Un alt segment pe minus este cel al imprimantelor, cu o scădere de 20%, ca urmare a tendinţei tot mai accentuate a companiilor de a închiria produsul mai degrabă decât să îl cumpere.

Per total, în România se înregistrează creşteri mai mari pe electronice decât în alte pieţe din regiune, dar cu volume mai mici. Valoric, anul de boom pentru industria locală de electro-IT-ul a fost 2008, când piaţa ajunsese la 2,7 miliarde euro, pentru a cădea ulterior în criză. Nouă ani mai târziu, piaţa nu a reuşit încă să revină la nivelul de atunci, anul trecut depăşind uşor  2 miliarde euro.

„Este o piaţă cu mare potenţial. Sunt încă industrii unde nu s-a atins maximul posibil, cum se vede în Vest, unde s-au atins nişte maxime ale vânzărilor pe anumite segmente. Încrederea consumatorilor este ridicată, ceea ce susţine achiziţiile, inclusiv cele unde au nevoie de credit“.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO