Business Hi-Tech

VIDEO ZF Live. Gabriel Ciobanu, director comercial, Risksoft: Consultanţii nu mai colaborează direct cu managerii IT, ci cu oamenii din business

Autor: Corina Zamfir

22.03.2017, 00:05 357
Tendinţa consultanţilor din domeniul IT de a colabora direct cu managerii specializaţi în IT pentru a găsi soluţiile problemelor cu care se confruntă com­pa­niile s-a schimbat. Acum ei trebuie să lu­creze cu antre­prenorii sau cu oa­menii din bu­siness, să le înţe­leagă afa­ce­rea, iar antre­pre­no­rii/ direc­torii tre­bu­ie să înveţe la rân­dul lor să se exprime, să ştie ce să ceară, susţine Gabriel Ciobanu, director comer­cial şi partener al com­paniei IT Risksoft în cadrul emisiunii online de business ZF Live.
 
„Dacă până acum lucram mai de grabă cu manageri IT, acum brusc trebuie să lucrăm cu oamenii de business. Trebuie ca businessul să fie cumva gândit pe produsele care sunt disponibile în aşa fel încât să obţinem maximum de productivitate. Clientul trebuie să ştie să exprime, iar din discuţia între ofer­tantul de servicii, con­sultantul IT, şi an­tre­­­prenor să re­zul­te o soluţie care să sa­tis­facă păr­ţile”, spune Ga­­briel Cio­banu.
 
Cât despre so­luţiile ino­va­toare aplicate în do­me­­niul IT, Ga­briel Ciobanu amin­teşte de oportunitatea de ca­re a profitat Microsoft în a ge­nera IP local, ceea ce a în­sem­nat că a provocat par­te­nerii lo­cali să-şi cre­eze propriile soluţii pe plat­for­ma 365, care este deja cu­nos­cu­tă.
 
În 2013, când Riscksoft a descoperit potenţialul platformei, era destul de puţin cunoscută, iar în acest moment, platforma este foarte vastă şi poate să satisfacă aproape toate nevoile unei companii aproape de nivelul corporate, explică directorul comercial al Risksoft.
 
„De exemplu, în domeniul avocaturii este foarte important ca un avocat să poată să intre în contact cu clientul oricând, să aibă acces la datele lui oricând şi să colaboreze cu colegii lui. Toate aceste lucruri sunt disponibile prin produsele de cloud. Odată cu setarea unei platforme care să integreze toate aceste servicii poţi să te dezvolţi prin nişte instrumente de programare şi să creezi propriile tale softuri”, adaugă el.
 
Dacă pentru o perioadă de timp Risksoft a căutat să angajeze oameni urmând un anumit tipar, în funcţie de pregătire şi de calificările profesionale, compania şi-a schimbat strategia de atragere a forţei de muncă. „Mi-am dat seama că este foarte important să creştem talentele în companie şi atunci am apelat la colaborări cu studenţi, cu facultaţi de unde recrutăm tineri care vor să lucreze în domeniul IT, dar are nu ştiu încă în direcţia doresc să meargă”, susţine Gabriel Ciobanu.
 
El crede că, pe termen lung, din punctul de vedere al forţei de muncă în IT, va exista o problemă de externalizarea serviciilor software de către marile companii în România.
 
„Vor creşte foarte mult salariile, după cum vedeţi cresc salariile aproape cu 10% în fiecare an. Ca şi fenomen, externalizarea funcţionează pe ideea că anumite bucăţi care costă foarte mult într-o ţară pot fi fabricate în altă ţară unde costurile pentru a le produce sunt mai mici”.
 
Avantajul pe care România îl are în comparaţie cu alte ţări este în primul rând că există o conexiune la internet foarte bună, „ceea ce face ca legătura noastră cu lumea din punct de vedere digital să fie extraordinar de bună”.
 
Prin urmare, România este o destinaţie de investiţii, din punctul de vedere al infrastructurii tehnice, foarte bună.
 
„Un alt avantaj este că din punct de vedere cultural cultural suntem cam în aceeaşi zonă. Multe companii străine au renunţat la externalizări în India şi în alte zone din cauza diferenţelor culturale. Pe baza acestor probleme au existat probleme de productivitate”, concluzionează Gabriel Ciobanu.
 
În 2015, Risksoft a avut o cifră de afaceri de crica 3,5 milioane de lei şi un număr mediu de 13 salariaţi, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO