Business Hi-Tech

VIDEO. Samsung: De ce nu a căzut în criză şi piaţa locală de electrocasnice? Românii s-au trezit cu frigidere şi maşini de spălat prea mici şi prea vechi pentru o viaţă 100% acasă

Autor: Ioana Nita

12.11.2020, 07:00 103

Prizonieri la domiciliu din cauza pandemiei, românii şi-au dat seama că au electrocasnice depăşite pentru o viată fără vacanţe şi birou. Banii s-au dus pe frigidere mai mari şi ma[ini de spălat cu funcţii de dezinfectare, dar şi pe electrocasnice inteligente, care pot fi controlate de pe smartphone, astfel că piaţa locală de profil s-a menţinut relative stabilă în această perioadă marcată de criza cauzată de pandemie.

“Piaţa de electrocasnice a devenit şi mai relevantă odată cu necesitatea de a sta mai mult acasă, fie că este vorba de perioada trimestrului doi, când a fost perioada stării de urgenţă, fie chiar şi acum când o pondere mult mai mare de oameni lucrează de acasă sau petrec mai mult timp acasă. Ce s-a întâmplat practic a fost că anumite dispozitive electrocasnice, fie că este vorba de maşini de splălat, frigidere sau aspiratoare, au fost utilizate mai intens sau poate chiar dacă nu au fost utilizate mai intens, ne-am întâlnit mai des cu ele petrecând mai mult timp acasă, ocazie cu care am constatat că parcă frigiderul nostru este cam mic, că parcă maşina noastră de spălat nu are aşa de multe funcţionalităţi precum ne-am fi dorit”, a spus în cadrul unui interviu acordat pentru ZF Victor Armăşelu, directorul diviziei de consumer electronics în cadrul Samsung Electronics România şi Bulgaria.  El a adăugat că în acelaşi timp, pe lângă dorinţa românilor de a avea electrocasnice main oi şi mai modern, au apărut şi elemente de ordin obiectiv cu privire la necesitatea înlocuirii acestora.
“Odată cu schimbarea obiceurilor de achiziţie - spre exemplu reducerea frecvenţei vizitelor în magazine, care în condiţiile în care consumăm aceeaşi cantitate de mâncare, înseamnă că de fiecare dată când ne ducem la cumpărături achiziţionăm cantităţi mai mari, a dus la necesitatea unui frigider mai mare în casă. De asemenea, atenţia noastră cu privire la curăţenie şi igienă, la igiena hainelor, a cunoscut un impuls în această perioadă şi de accea, spre exemplu maşinile de spălat cu capacităţi de dezinfectare mai bune, de spălare mai bună, cu aburi (steam) au devenit din ce în ce mai interesante pentru români. Totodată, o dinamică foarte puternică o au şi uscătoarele de rufe, care fie sunt separate ca dispozitive sau integrate în maşinile de spălat rufe.”

Electrocasnicele din ziua de astăzi au integrată foarte multă tehnologie, astfel că noile modele vin cu o serie de funcţionalităţi care satisfac nevoile utilizatorilor. Spre exemplu, de multe ori utilizatorii îşi doresc un frigider mai mare, mai încăpător, dar nu au la dispoziţie şi un spaţiu mai mare, însă cu ajutorul tehnologiei producătorii de electrocasnice au scos pe piaţă modele care au aceeaşi dimensiune, dar o capacitate mai mare în interior.

„Prin utilizarea unor materiale inteligente de izolare, tehnologiile Samsung permit păstrarea dimensiunilor exterioare ale frigiderului şi creşterea dimensiunilor interioare ale frigiderului. Practic, un perete mai subţire între interiorul şi exteriorul frigiderului prin materialele izolatoare utilizate şi sistemul no frost, permit o eficientizare a utilizării frigiderului. În plus, gama de frigidere Samsung cuprinde modele care permit reconfigurarea spaţiului din interior al frigiderului şi permit chiar şi utilizarea duală - utilizatorii pot transforma spre exemplu congelatorul în frigider, adică în spaţiu de refigerare, nu de congelare, astfel încât pot avea dintr-o dată o capacitate de refrigerare mult mai mare”, a explicat Victor Armăşelu.

Anul acesta s-a observat totodată şi o tendinţă de creştere în ceea ce priveşte achiziţiile de electrocasnice inteligente, care permite controlarea acestora direct de pe smartphone. Spre exemplu, în cazul maşinilor de spălat, utilizatorii porni sau opri de la distanţă un program de spălare sau pot verifica fazelor ciclului de spălare.

„Toate aceste funcţii sunt disponibile de câţiva ani buni pe piaţa românească, doar că acum tedinţa este în creştere, ponderea produselor conectate în vânzările noastre este din ce în ce mai mare. Practic, odată cu dezvoltarea tehnologiei, î ne dorim mai mult timp pentru noi, deci ne dorim dispozitive care să funcţioneze de la sine, să ştie singure ce au de făcut. De exemplu, gama noastră de maşini de spălat cuprinde specificaţii care permite exact acest lucru - identificarea încărcăturii de rufe pe care vrem să le spălăm, gradul lor de murdărie şi de aici toate reglajele care ţin de optimizarea ciclului de spălare”, a punctat el.

Schimbarea obiceiurilor de consum ale românilor, ca urmare a noilor condiţii de viaţă dictate de pandemie, a reuşit să ţină piaţa locală de electrocasnice la un nivel stabil anul acesta chiar şi fără programe guvernamentale care să impulsioneze vânzările.

“În ultimele luni, poate chiar în ultimele 12 luni consecutive, piaţa a fluctuat uşor plus, minus, faţă de zero. Au fost elemente pozitive în momentul în care au apărut acele programe guvernamentale de îmbunătăţire a clasei energetice a produselor electrocasnice - aşa numitul <<Rabla pentru electrocasnice>>, care a avut un impact pozitiv şi în trimestrul patru din 2018 şi în vara lui 2019. Aceste iniţiative au impact pozitiv, până acum nu am avut un asemenea program şi sperăm să mai fie pentru că este un lucru bun pentru industrie. Însă chiar şi fară aceste programe, în general piaţa a oscilat uşor plus, minus faţă de zero, deci piaţa este relativ constantă”, a precizat şeful diviziei consumer din cadrul subsidiarei locale Samsung. 

Vânzările de electrocasnice şi-au revenit după terminarea stării de urgenţă, dar perioada cea mai importantă, cu cele mai mari volume, este reprezentată de ultimul trimestru al anului când au loc o serie de evenimente de shopping cu reduceri substanţiale şi promoţii în preajma sărbătorilor de iarnă.

“După perioada stării de urgenţă şi toate elementele care au dus la întreruperea sau încetinirea activităţii de vânzare în magazine, oamenii au recuperat cumva, deci practic acele elemente care ţin de reînţelegerea rolului aparatelor electrocasnice în casă au determinat oamenii să accelereze schimbarea produselor vechi sau a celor care nu se mai încadrează în aşteptările lor sau cu consum mare energetic cu produse noi moderne. Trimestrul patru va fi un trimestru bun chiar şi fără rabla pentru electrocasnice, dar dacă va fi, va fi chiar mai bun decât cel al anului trecut.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO