Business Hi-Tech

VIDEO. Puternica Asociaţie a softiştilor avertizează Guvernul să nu elimine scutirea de impozit a programatorilor: “Ce industrie mai merge atât de bine ca IT-ul? Păi nu prea mai ai. Practic nu ai făcut mai nimic decât această scutire de impozit dată în 2001, (…) îţi permiţi să destabilizezi acest sector?”

Autor: Adrian Seceleanu

04.12.2019, 18:43 881

Puternica Asociaţie patronală a industriei de software şi servicii (ANIS), care vorbeşte în numele unor companii precum Adobe, Atos, Bitdefender, Deutsche Bank, eMAG, Fitbit, Microsoft, Siemens sau Vodafone Shared Services - în total aproximativ 130 de firme cu 38.000 de angajaţi şi afaceri de 2,5 mld. euro pe an, are un mesaj clar pentru noul premier Ludovic Orban, care s-a declarat anterior împotriva menţinerii acestei facilităţi: gândiţi-vă bine înainte să renunţaţi la scutirea de impozit pentru că s-ar putea să pierdeţi mai mult decât câştigaţi.

 

Gabriela Mechea, director executiv al ANIS, nu a ezitat să aducă aminte administraţiei că facilităţile acordate industriei nu au evoluat de-a lungul anilor aşa cum s-a întâmplat în alte ţări din regiune, astfel că orice mişcare de eliminare a scutirii existente ar fi mai scumpă pentru buget decât păstrarea ei.

“Ce industrie mai merge atât de bine ca IT-ul? Păi nu prea mai ai”, a afirmat Mechea în cadrul unei conferinţe de presă, într-un dialog virtual cu reprezentanţii administraţiei. “Şi tu ai aici un pol de competenţe care îţi creşte ţie valoare în ţară şi îţi aduce investiţii îţi aduce businessuri conexe, care îţi bagă în buzunar alte taxe şi impozite. Impozitul pe profit generat suplimentar (…) sunt bani băgaţi în buzunar de către stat şi cu siguranţă creşterile noastre în taxele plătite pe impozitul pe profit sunt mai mari de 10 milioane de euro pe an deci aici trebuie pus în balanţă şi văzut, merită riscul să destabilizezi această industrie, care merge bine, care este oricum fragilă, în care nu ai investit, şi nu ai luat măsuri de încurajare a companiilor tale autohtone? Practic nu ai făcut mai nimic, decât această scutire de impozit dată în 2001, şi cu nişte rezultate atât de bune pe termen lung, îţi permiţi să destabilizezi acest sector? Aceasta este întrebarea pe care trebuie să şi-o pună legislativul înainte de a da o rezoluţie de o formă sau alta?”.

Ce a mai declarat Gabriela Mechea în legătură cu acest subiect:

# O renunţare la facilităţi se va oglindi în competitivitate, în preţul cu care te duci în licitaţiile pentru proiectele externe.

# Companiile de IT mai au o particularitate faţă de alte industrii. Noi lucrăm majoritar cu oameni şi inteligenţă. Noi nu avem costuri mari operaţionale, cam 80% din costurile unei firme de IT sunt cu forţa de muncă. Nu avem echipamente, materii prime, componente, noi lucrăm cu oameni. Atunci când avem 80% din costuri cu forţa de muncă şi costul forţei de muncă creşte cu 10% impactul în preţurile finale cu care ne ducem în licitaţii, în costul oră  / om, pentru că asta măsurăm, este foarte mare. În cazul în care se ia o astfel de decizie cu siguranţă că impactul va fi serios.

# Ceea ce ne-am dori din partea excutivului înainte de a face o mişcare în această direcţie ar fi să facă o mişcare bazată pe informaţii şi pe numere, şi pe discuţii cu specialişti, cu consultanţi şi să pună în balanţă cât câştigă şi cât pierd.

# Ceea ce ştim cu siguranţă dintr-un răspuns la o solicitare făcută la Ministerul Finanţelor la începutul anului 2016 este că în ianuarie 2016 beneficiau de scutire de impozit 33.800 de oameni din IT i undeva până în 3.000 de companii. Impactul bugetar deste de 5 mil. euro. Să presupunem că s-a a dublat numărul de programatori scutiţi, deci am avea un impact bugetar maxim de 10 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO