Business Hi-Tech

VIDEO. Paradoxul Telekom: în plin proces de spargere în două şi vânzare a diviziei fixe, grupul susţine că a fost mai bun ca Orange, Vodafone şi Digi la atragerea de abonaţi noi pe mobil

Autor: Adrian Seceleanu

10.04.2021, 17:55 14810

Bazându-se pe cercetări de piaţă, Telekom susţine că a ajuns în decembrie 2020 să ia 30% din numărul total de clienţi noi pentru abonamente.

Grupul Telekom România, care se află sub o presiune semnificativă în con­textul operaţiunilor de spargere în două pentru ca divizia de comunicaţii fixe - fostul Romtelecom - să fie preluat de Orange, a reuşit să obţină cea mai bună performanţă din întreaga industrie locală de telefonie mobilă din punctul de vedere al ritmului de atragere a clienţilor noi, a susţinut, în cadrul unei conferinţe de pre­să online Andreas Elsner, director exe­cutiv comercial pe segmentul consumer.

El a insistat că acest indicator este mai important decât numărul total de clienţi pe telefonie mobilă şi evoluţia acestuia. În 2020 Telekom a pierdut de altfel locul 3 pe telefonie mobilă în faţa Digi după ce a raportat 3,643 milioane de clienţi faţă de cei 3,68 milioane ai companiei controlate de orădeanul Zoltan Teszari.

Telekom a pierdut clienţi pe cartele în 2020 şi a crescut cu 7% pe abonamente la 1,65 milioane de con­tracte, deci evoluţia este una pozitivă, pentru că pe piaţa de telecom din România mai cresc doar abonamentele la telefonie mobilă şi internet fix, a punctat Elsner.

Digi şi Telekom sunt la mare distanţă de Orange - care a închis 2020 cu 9,8 milioane de clienţi şi Vodafone, cu 9,3 milioane de clienţi pe mobil.

Reprezentanţii Telekom au susţinut însă că dincolo de clasamentul din piaţă, ceea ce contează mai mult este ce fac noii utilizatori care aleg un abonament.

Telekom ar fi atins, astfel, în decembrie 2020 performanţa de a atrage cel mai mare număr dintre clienţii noi de abonamente de telefonie mobilă din România, respectiv un procent de 30% din total, conform reprezentantului Telekom.

„Spuneam în trecut că trebuie să ajungem la o cotă de 30% din piaţa de clienţi noi pentru servicii mobile. În decembrie 2020 am ajuns la această cifră pentru prima dată. În fiecare lună există circa 200.000-250.000 de clienţi care se adaugă pieţei de abonamente de telefonie mobilă, principala sursă de clienţi fiind reprezentată de migrarea utilizatorilor dinspre cartelele preplătite spre contracte. Sunt deci clienţi care renunţă la cartele preplătite pentru abonamente dar şi clienţi care îşi schimbă furnizorul de servicii”, a spus Elsner.

Conform Telekom, în decembrie 2020 operatorii au atras următoarele procente din clienţii noi de pe piaţă: Telekom 30% - cu o creştere de 13 puncte, Digi - 28% - cu o creştere de 3 puncte, Orange - 22%, cu o scădere de 12 puncte şi Vodafone - 20%, cu o scădere 4 puncte.

„Pentru noi este important să avem o cotă mai mare din noi utilizatori care trec la abonamente mobile decât cota noastră de piaţă de pe acest segment pentru că aceasta înseamnă creştere pe termen lung. Când ai o cotă de piaţă mai mică din clienţii noi decât cota ta de piaţă înseamnă declin pe termen lung şi acesta este un indicator foarte important la nivelul pieţei”, a punctat Elsner. Telekom avea în ianuarie 2021 pe telefonie mobilă o cotă de piaţă de 17%, faţă de 34% - Orange, 24% - Vodafone şi 25% - Digi, conform datelor prezentate de Elsner.

Conform datelor Telekom, grupul a înregistrat şi în 2020 şi în 2019 cea mai ridicată rată de creştere a numărului de abonamente de pe piaţă - de 12, respectiv 9%, peste competitori.

„Cea mai importantă cifră, şi cifra cheie a acestui eveniment, vine acum. Ceea ce v-am arătat până acum este legată de numărul brut de clienţi noi - ce procent din sursele de clienţi noi care vin pe piaţă câştigăm noi la Telekom. Acestea sunt cifrele de care suntem mândri, este o cercetare cu 6.000 de respondentţi care arată că ne-am depăşit competiţia doi ani la rând şi eu cred că dacă ne uităm de unde am plecat, ne-am crescut baza de clienţi în 2019 faţă de 2018 cu 9%, iar în 2020 faţă de 2019 cu 12%, ritm pe care estimez că îl vom păstra şi în 2021”, a afirmat Elsner.

Practic, ceea ce spune Elsner este că, dacă sunt date la o parte cartele sim vândute către companii sau cele care ajung în frigidere smart sau module GPS din camioane, rămânând astfel doar cartelele sim cu abonament care ajung în mâinile consumatorilor, Telekom a crescut mai repede decât toţi competitorii săi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO