Business Hi-Tech

VIDEO. Morphl, unul dintre primele start-up-uri prezentate în cadrul emisiunii ZF IT Generation, a fost cumpărat de compania americană Algolia. Românii au dezvoltat o soluţie care ajută magazinele online să vândă mai mult cu ajutorul inteligenţei artificiale

Autor: Adrian Seceleanu

26.01.2021, 16:30 373

MorphL, un start-up care a dezvoltat o soluţie bazată pe inteligenţa artificială (AI) pentru a ajuta magazinele online să-şi majoreze vânzările - unul dintre primele proiecte prezentate în cadrul emisiunii ZF IT Generation – a fost cumpărat de compania americană Algolia, un furnizor de servicii de căutare pentru companii online.

“Algolia a achiziţionat MorphL, un startup finanţat de Google Digital News Initiative, pentru a contribui la alimentarea noii oferte de soluţii de inteligenţă artificială din cadrul Algolia. Această nouă suită de modele de Inteligenţă Artificială (AI) şi Machine Learning (ML) le permite dezvoltatorilor, cercetătorilor de date şi specialiştilor în marketing să prezică intenţia utilizatorilor, să personalizeze experienţele online şi să creeze oferte cu un grad ridicat de personalizare”, conform anunţului Algolia.
„Sunt încântată să urez bun venit MorphL în familia Algolia. Este un moment interesant - mărcile caută să creeze conexiuni semnificative cu oamenii şi acest lucru necesită înţelegerea intenţiei în acest moment, navigare personalizată, căutare şi recomandări sau oferte. Sună destul de uşor, dar întrebaţi majoritatea directorilor digitali şefi sau şefilor de comerţ electronic şi veţi vedea că nu este aşa”, a declarat Bernadette Nixon, director executiv, Algolia.
„Multe companii încearcă să facă mai uşoară utilizarea AI, dar puţine o fac la fel de simplă ca MorphL. Într-adevăr, misiunea noastră a fost întotdeauna să democratizeze AI şi să ajute dezvoltatorii şi specialiştii în marketing care doresc să-şi îmbunătăţească ofertele digitale cu o interfaţă simplă de tip <<plug and play>> pentru construirea site-urilor şi aplicaţiilor omni-canal”, a declarat Ciprian Borodescu, director executiv al MorphL.
Cele două companii nu au oferit în anunţ detalii despre valoarea tranzacţiei.
În urmă cu un an Ciprian Borodescu estima că start-up-ul ar putea fi evaluat la o sumă de peste 4 mil. euro. “Antreprenorul estimează că start-up-ul ar putea fi evaluat între 4 şi 6 milioane de euro. „Nu ştiu dacă eu trebuie să evaluez eu compania, asta se întâmplă în fiecare rundă de finanţare. Statistic vorbind start-up-urile care ies din Techstars Montreal sunt evaluate undeva între 4 şi 6 milioane de euro pentru prima rundă de investiţii. Cam acesta este intervalul şi cred că se aplică şi în cazul nostru”, afirmase el în cadrul emisiunii ZF IT Generation.
În emisiunea din ianuarie el a explicat în detaliu ce face start-up-ul şi cu ce tip de clienţi lucrează. “Compania are deja clienţi de pe mai multe pieţe pentru soluţia sa bazată pe inteligenţa artificială, a adăugat Boro­descu. „Am pornit MorphL cu viziunea că inteligenţa artificială (AI) ar trebui să fie accesibilă, uşor de folosit şi transpa­rentă. MorphL este o platformă care facilitează accesul la tehnologia AI pentru magazinele online. Spre exemplu, dacă intri pe Amazon.com pagina ta de homepage are o anumită structură, un anumit conţinut diferit de pagina mea de Amazon. La fel şi Netflix, filmele pe care le vezi tu sunt diferite de filmele care sunt preferate de mine. Noi asta facem pentru toată lumea pentru magazinele online care nu au bugetele companiilor Netflix şi Amazon. Iar tehnologia din spate este AI. În România lucrăm cu Mobexpert, cu care lucrăm să persona­lizăm experienţa utilizatorilor în maga­zinul lor online, mai lucrăm cu Orange România - am început această colabo­rare prin intermediul Orange Fab. În România sunt destul de puţine colabo­rări pentru că piaţa este destul de mică, mai ales în momentul în care vrei să fo­loseşti AI pentru că ai nevoie de volume mari de date. Majoritatea clienţi­lor pe care noi îi ţintim sunt în vestul Europei şi în SUA. Am început să avem clienţi şi din aceste regiuni. De anul tre­cut, din momentul lansării versiunii comerciale, am generat 4 milioane de predicţii. Avem între 10 şi 20 de clienţi aflaţi în diferite stagii ale procesului de vânzare: unii testează, alţii sunt deja plătitori.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO