Business Hi-Tech

VIDEO. Confuzie în piaţa de telecom după anunţul ministrului de finanţe privind “majorarea taxelor din comunicaţii” la 3%

Autor: Adrian Seceleanu

18.12.2018, 20:15 830

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a provocat confuzie, marţi seară, în industria locală de telecom după anunţul “majorării la 3%” a taxelor “aferente Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM”.

“În energie şi comunicaţii se majorează taxele aferente ANRE şi ANCOM la 3%”, a anunţat Teodorovici.

Anunţul a provocat confuzie în condiţiile în care în prezent singura taxă aplicată de ANCOM operatorilor de comunicaţii care reprezintă un procent din cifra de afaceri nu este încasată de peste un deceniu. Taxa respectivă, de 0,5% din cifra de afaceri a operatorilor de comunicaţii şi servicii poştale, poate fi percepută de ANCOM în condiţiile în care autoritatea nu îşi acoperă din alte surse cheltuielile cu reglementarea, conform normelor legale în vigoare. ANCOM înregistrează însă excedent bugetar de ani de zile şi în aceste condiţii nu a încasat taxa respectivă de la companii.

Dacă taxa anunţată de ministrul de finanţe s-ar aplica cifrei de afaceri din piaţa de telecom, atunci acesta ar reprezenta o lovitură dură pentru industrie, care a făcut lobby insistent în ultimii ani în sensul reducerii taxării pentru utilizarea spectrului radio. O taxă de 3% pe cifra de afaceri din veniturile din servicii de telecom ar aduce anual la Finanţe încasări de aproximativ 100 mil. euro luând în calcul o valoare a pieţei de 3,4 mld. euro. Orange spre exemplu ar avea de plătit peste 30 mil. euro, calculând taxa la cifra de afaceri totală (care include şi încasări din vânzarea de echipamente). Şi ceilalţi jucători mari ar avea de plătit zeci de milioane de euro.

Conform mai multor surse din industrie Finanţele nu ar fi discutat despre această majorare a taxei la 3%, astfel că mari jucători din piaţă nu ştiau la ce s-a referit Eugen Teodorovici în cadrul declaraţiei.

Ministrul a mai anunţat şi schimbări la nivelul taxării pentru licenţele radio aferente tehnologiilor 2G, 3G, 4G şi 5G. “Încă un subiect din această ordonanţă, din zona de comunicaţii. Se introduce un nivel minim referitor la licitaţiile privind licenţele  2G, 3G, 4G, 5G. Este un nivel minim care o să vedeţi este raportat la un procent corelat şi cu numărul de ani pentru care se solicită acea licenţă de operare. Deci la nivelul ANCOM-ului”.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO