Business Hi-Tech

VIDEO. Andreas Elsner, directorul comercial consumer al Telekom: Cu doar câteva antene 5G şi 0,x% acoperire din România Orange, Vodafone şi Digi doar îşi dezamăgesc clienţii cărora le promit tehnologia viitorului acum. 5G nu e relevantă acum pentru “mass market”

Autor: Adrian Seceleanu

13.11.2019, 07:00 1269

Orange, Vodafone şi Digi, care au doar “câteva” antene 5G, cu o acoperire de doar “0,x%” din teritoriul României pentru această tehnologie şi doar câteva telefoane compatibile în ofertă, îşi “dezamăgesc” clienţii atunci când comunică intens prin campanii comerciale că le aduc acum viitorul, în condiţiile în care serviciile 5G nu sunt relevante pentru segmentul mass market, care este foarte bine servit de actualele reţele 4G, a declarat Andreas Elsner, directorul comercial pe segmentul consumer al grupului Telekom România .

“Acum şi aici când vorbim de mass market, ce fac oamenii? Cel mai probabil ca mine şi ca dumneavoastră: mesaje, social media şi video. Am testat unul dintre telefoanele 5G ale unui operator de pe piaţa locală şi l-am comparat cu reţeaua noastră4G. Ne-am uitat la clipuri video 4K, am verificat cât durează până se încarcă acele clipuri video şi nu am observat nicio diferenţă.

Dacă acum există doar câteva staţii de bază 5G şi o acoperire 5G de 0,x% din România, iar telefoanele compatibile sunt foarte rare, mă întreb de ce aş pune asta pe campaniile comerciale de pe TV. Aş vrea să aduc pe TV pentru clienţi lucruri care sunt relevante pentru ei acum. Nu spun că Telekom nu va avea o campanie 5G ci spun că Telekom va rula o campanie 5G căând aceasta va fi relevantă cu adevărat pentru piaţă.

Nu cred că 5G est relvant acum pentru piaţa mass market din România. Nu aş rula acum o campanie prin care să le spun clienţilor că le aduc acum viitorul pentru că ar dura până când afirmaţia ar fi relevantă, echipamentele ar fi aici, spectrul radio va fi alocat şi reţelele vor fi construite. Comunicând prea devreme asemenea inovaţii şi neîndeplinind promisiunile făcute, mulţi clienţi vor fi dezamăgiţi”, a afirmat reprezentantul Telekom.

Grupul Telekom, care a trecut în acest an printr-un program de restructurare şi reducere a costurilor, este singurul de pe piaţă care nu a lansat comercial servicii de comunicaţii 5G. Acum doi ani totuşi, compania se declara entuziasmată de perspectivele 5G şi a organizat primul test de pe piaţa locală cu tehnologia, alături de reprezentanţii companiei suedeze Ericsson.

 

Elsner şi-a făcut un nume pe piaţa locală prin comentariile directe despre evoluţiile de pe piaţa de telecom şi inclusiv despre mişcările competitorilor - într-o industrie locală în care membrii echipelor de conducere din cadrul operatorilor au de regulă o atitudine extrem de rezervată şi evită să comenteze mişcările rivalilor. Andreas Elsner nu făcea parte din echipa de conducere a Telekom România în iunie 2017, când a avut loc testul cu tehnologia 5G.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO