Business Hi-Tech

Victorie rară: Apple admite că foloseşte tehnologii Nokia pentru iPhone

Victorie rară: Apple admite că foloseşte tehnologii Nokia pentru iPhone

Autor: Vlad Popescu

14.06.2011, 23:30 2492

Nokia a reuşit o victorie rară împotriva rivalului Apple după cecompania americană a acceptat să plătească pentru început o sumă debani şi, periodic, drepturi de autor, pentru a pune capăt unuilitigiu privind unele tehnologii ale grupului finlandez folosite deproducătorul iPhone.

Acţiunile companiei finlandeze au crescut cu 3% în deschidereaşedinţei bursiere. Analiştii au salutat vestea şi consideră căîncheierea litigiului cu Apple va permite companiei să seconcentreze pe businessul de bază, care se confruntă cu obstacoleserioase.

"E prima veste bună pentru Nokia după mult timp. Acum se potconcentra pe afaceri şi în plus disputa s-a încheiat în favoarealor", comentează un analist finlandez. Nokia a pierdut iniţiativape piaţa smartphone, dominată de iPhone şi de telefoanele cusistemul de operare Android dezvoltat de Google.

La începutul acestei săptămâni, banca japoneză Nomura anticipacă Nokia îşi va pierde în acest trimestru poziţia de cel mai mareproducător de smartphone-uri în favoarea Samsung Electronics, iarîn trimestrul viitor va fi depăşită şi de Apple. Apple şi Nokiasunt în litigiu din octombrie 2009, când compania finlandeză a datîn judecată producătorul iPhone în SUA pentru folosirea ilegală aunor tehnologii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO