Business Hi-Tech

Veniturile operatorilor Romtelecom si Cosmote in primul trimestru: -8% si +84%

Veniturile operatorilor Romtelecom si Cosmote in primul trimestru: -8% si +84%
08.05.2009, 00:00 27

Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata locala, a trecut pe profit operational in primul trimestru din 2009, consemnand castiguri de 13,7 mil. euro, comparativ cu pierderea operationala de 14,2 mil. euro din T1 2008. Operatorul a contabilizat pierderi pe intreg parcursul anului trecut, cu un maxim de 21,8 mil. euro in trimestrul al patrulea.

Veniturile Romtelecom au inregistrat o scadere de 8,1% in primele trei luni ale anului, pe fondul declinului inregistrat pe segmentul de telefonie fixa. Operatorul a pierdut aproape 90.000 de clienti fata de aceeasi perioada din 2008, ajungand la 2,93 milioane de utilizatori. Venitul mediu per utilizator (ARPU) a scazut de asemenea, cu 10%, insa raportul financiar al grupului elen OTE, care controleaza Romtelecom, nu precizeaza valoarea absoluta. Comparativ cu T4 2008, veniturile operatorului au scazut cu aproape 5,5%, de la 213,5 mil. euro.
Pe de alta parte, Romtelecom a reusit sa isi mareasca considerabil baza de clienti pe televiziune si internet, crescand in medie cu 53% si ajungand la 724.000, respectiv 701.000 de utilizatori.
"Efectele crizei economice au inceput sa fie resimtite de asemenea pe piata locala, fiind reflectate in rate de crestere mai mici decat in perioadele anterioare (pentru serviciile de internet broadband si de televiziune), dar si intr-un declin al veniturilor, in principal din cauza deprecierii leului in raport cu euro", a declarat Yorgos Ioannidis, directorul general al Romtelecom.
Rata OIBDA a Romtelecom (profitul operational inainte de depreciere si amortizare) a urcat cu 33,2%, la 74,3 mil. euro in T1, insa cifrele nu includ impactul programelor de reducere de personal derulate de Romtelecom. Cheltuielile operationale au scazut cu 22,2% in perioada analizata, in urma unui declin puternic al costurilor legate de redundanta si a unei scaderi de 16% a numarului de angajati. Costurile programului de disponibilizari s-au plasat, in primele trei luni din 2009, la 3,3 milioane euro, fata de 29,6 milioane euro in perioada similara a anului trecut.
"Rata deconectarilor pentru telefonia fixa a continuat sa fie tinuta sub control, la 1,5% pentru acest trimestru. Aceste doua tendinte (cresterea puternica pe internet si televiziune) asigura o baza solida pentru dezvoltarea in continuare a companiei si pentru repozitionarea acesteia ca 'entertainer' pe piata romaneasca", a concluzionat Ioannidis.
 
Baza de clienti a Cosmote, plus 45%
Veniturile Cosmote Romania, al treilea operator de telefonie mobila de pe piata locala, au urcat cu 84,4% in primele trei luni ale anului, la 98,1 mil. euro, fiind insa sub nivelul de 107,7 mil. euro consemnat la finele lui 2008.
Cresterea puternica in contextul in care Orange, numarul unu pe piata, a anuntat un declin al veniturilor in T1, nu este o surpriza. Cosmote, controlat de OTE si Deutsche Telekom, a pornit in decembrie 2005 aproape de la zero, concentrandu-se pe dezvoltarea agresiva a bazei de clienti, chiar daca acestia aduc venituri mai mici.
Cosmote a ajuns de la 275.000 de utilizatori in primul trimestru al anului 2006 la 6,1 milioane de clienti in primele trei luni din 2009.
Cresterea numarului de abonati comparativ cu aceeasi perioada din 2008 este de 45,2%, de la 4,23 milioane de utilizatori, respectiv de aproape 4% fata de finele anului trecut, cand operatorul avea 5,9 milioane de clienti.
Din intreaga baza de 6,1 milioane de clienti, numai 20% au abonament, restul fiind utilizatori de servicii prepaid. Compania a atins, astfel, o cota de piata de 23%, potrivit informatiilor din raportul OTE.
Profitul OIBDA al Cosmote in primul trimestru a fost de 13 mil. euro, comparativ cu rezultatul negativ de 7,7 milioane de euro din aceeasi perioada a lui 2008. Operatorul a reusit sa isi diminueze pierderile operationale in perioada analizata, de la 25,8 mil. euro la 5,5 mil. euro.
 
Profitul OTE s-a dublat
Veniturile OTE la nivel de grup au scazut cu 5,4% in primul trimestru, la 1,45 mld. euro, de la 1,53 mld. euro in perioada similara a anului trecut, insa profitul net a urcat cu 89%, la 266,7 mil. euro, de la 141,1 mil. euro. Deutsche Telekom, cel mai mare operator de telefonie din Europa, care detine 25% din OTE, a consemnat o pierdere neta de 1,12 mld. euro, fata de profitul de 924 mil. euro de anul trecut, in urma scaderii valorii contabile a diviziei de telefonie mobila din Marea Britanie, puternic afectata de nivelul strans al competitiei si de declinul economic global. Veniturile au urcat cu 6,2% in primul trimestru, la 15,9 mld. euro.
Rezultatele Deutsche Telekom au fost consolidate pentru prima oara cu cifrele OTE. Compania germana a devenit, anul trecut, in urma unor tranzactii in valoare totala de 4,4 mld. euro, cel mai important actionar minoritar al OTE si detine in prezent 40% plus unul din drepturile de vot in actionariatul grupului elen.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO