Business Hi-Tech

Va fi un an plin de gadgeturi

04.01.2005, 00:00 8

Daca sunteti un pasionat de gadgeturi, 2005 se anunta un an excelent din acest punct de vedere, comenteaza BBC.
@Telefonia de generatia a treia (3G) - care permite videoconferintele, vizionarea de clipuri si emisiuni TV si acces Internet pe terminalele mobile - va fi vedeta. Marii operatori Vodaphone si Orange au lansat deja servicii 3G in 2004 , iar T-Mobile si O2 vor intra si ei in lupta anul acesta. Competitia dintre marii operatori cat si capacitatea mai mare a retelelor 3G vor determina tarife mai mici pentru apelurile vocale. Consecinta: operatorii de telefonie mobila vor pierde o mare parte din veniturile provenite din apelurile vocale. "Aratati-mi un operator care crede ca apelurile vocale le vor sustine afacerea si le voi scrie necrologul", spune Niel Ransom, director de tehnologie Alcatel. In schimb, operatorii se vor baza pe celelalte tehnologii de care sunt capabile telefoanele 3G ca mesageria video si celelalte functii multimedia. @Telefoanele cu fotocamera incorporata au intrat deja in competitie cu aparatele foto digitale si castiga din ce in ce mai multi adepti pe masura ce megapixelii camerelor din telefon se multiplica.
@Tehnologia 3G are deja un competitor: Wimax. Aceasta tehnologie wireless (fara fir) este capabila de transmisii de date prin unde radio cu viteza de 75 de megabiti pe secunda la distante de pana la 48 km. Reteaua Wimax va fi lansata anul acesta in provincia engleza Kent. Astfel zonele rurale vor avea acces la Internet wireless cu viteza mare de transfer. Analistii de la Telecom View se aventureaza sa prezica chiar ca Wimax va fura o mare parte din cota de piata de la 3G si va iesi clar invingatoare. Nu trebuie uitata nici omniprezenta tehnologie Wi-Fi de acces la Internet fara fir care a cucerit de pilda aeroporturile si hotelurile .
@British Telecom isi va lansa proiectul Bluephone in urmatoarele 12 luni, mai anunta BBC. Serviciul se va baza pe un dispozitiv hibrid care va utiliza retelele de telefonie mobila atunci cand calatoriti, iar cand ajungeti acasa va comuta pe reteaua de telefonie fixa.
Totodata, telefonia fixa clasica va avea o competitie serioasa in tehnologia VoIP( telefonie pe suport Internetcare aduce importante beneficii de cost.
@Daca 2004 a fost anul playerelor portabile de muzica, in 2005 este randul playerelor audio-video portabile. De pilda, Motorola a anuntat deja un acord cu Apple pentru a crea un telefon capabil sa se conecteze la magazinul de muzica digitala iTunes. De altfel, tendinta gadgeturilor este de a avea cat mai multe functii si moduri de comunicare intre ele. claudiu.andone@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO