Business Hi-Tech

UPC: Cel mai mult ne temem de volatilitatea cursului si de inflatie, daca Romania e afectata de criza

UPC: Cel mai mult ne temem de volatilitatea cursului si de inflatie, daca Romania e afectata de criza

Severina Craiciu: Nu am programat disponibilizari pentru urmatorul an de zile

22.10.2008, 20:01 43

Volatilitatea cursului valutar si cresterea inflatiei ar putea afecta semnificativ activitatea UPC Romania daca efectele crizei financiare internationale se vor manifesta si pe piata locala, a declarat Severina Craiciu, directorul financiar al operatorului de telecomunicatii.

Reprezentantul companiei a aratat ca deprecierea monedei nationale, care s-a apropiat de 4 lei/euro in prima parte a lunii octombrie, a majorat costurile UPC Romania denominate in moneda europeana.
Cursul de schimb a inregistrat oscilatii puternice in ultima perioada. Dupa ce a atins la 6 octombrie nivelul de 3,9410 lei/euro, maximul inregistrat de la finele anului 2004, cursul a inceput sa coboare, iar BNR a anuntat marti o rata de referinta de 3,6207 lei/euro. Analistii econo-mici au aratat ca deprecierea monedei nationale a provocat cresterea peste asteptari a inflatiei in luna septembrie, cand preturile de consum au urcat cu 0,4%.
Reprezentantul UPC Romania estimeaza ca durata de manifestare a efectelor crizei financiare va fi de cel putin un an, insa compania nu va revizui proiectele si bugetul. De asemenea, UPC nu ia in calcul reducerea cheltuielilor de personal pentru primul esalon al conducerii si nu a planificat disponibilizari in urmatoarele 12 luni. Operatorul de telecomunicatii nu va modifica parametrii bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2008 si 2009, urmand sa continue proiectele de investitii asumate initial si sustinute prin surse imprumutate, a afirmat Craiciu.
UPC Romania este o subsidiara a companiei olandeze UPC Holding, fiind al doilea jucator pe piata telecomunicatiilor prin cablu TV, cu un portofoliul de 1,651 milioane de clienti la finele lunii iunie 2008.
UPC este afiliat la compania americana Liberty Global. De la intrarea pe piata romaneasca, in urma cu 16 ani, UPC a derulat investitii de peste 700 milioane de euro.
In acest an, compania va investi 40 de milioane de euro in imbunatatirea retelei si extinderea serviciului de televiziune digitala prin cablu in mai multe orase, conform unei declaratii din luna mai a directorului general al UPC Romania Jack Mikaloff. La nivelul anului 2007, operatorul a investit 45 de milioane de euro.
Conform datelor transmise Ministerului Economiei si Finantelor, UPC Romania a raportat pierderi de 230,18 milioane de lei in 2007, in crestere cu 107,8% fata de anul precedent, in timp ce afacerile au avansat cu 136%, la 558,5 milioane de lei.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO