Business Hi-Tech

Universitatea din Galaţi caută un supercomputer de 233.000 de euro

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Andrei Cîrchelan

25.09.2014, 00:00 1397

Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi intenţionează să cumpere un supercomuter, cu programele aferente, pentru care conducerea este dispusă să plătească până la 1 milion de lei (aproape 233.000 euro) din fonduri europene, potrivit unui anunţ publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Achiziţia, finanţată cu fonduri europene, se referă la un sistem de calcul paralel (HPC) şi un program de modelare numerică a problemelor de mecanica fluidelor în acvacultură, împreună cu licenţe de calcul paralel. Valoarea computerului în sine este estimată la 798.387,10 lei (peste 181.000 euro), în timp ce programele aferente sunt estimate la 226.290 lei (peste 51.000 euro). Universitatea va desfăşura o licitaţie deschisă în care va conta preţul cel mai scăzut, iar plata se va face în termen de 60 de zile de la livrare.

Surse din mediul academic au explicat pentru ZF că, pe computerele folosite în mod normal la Universitatea Dunărea de Jos Galaţi, un calcul complex aferent lucrărilor de doctorat poate dura 12 ore, însă pe sistemele mai vechi ale universităţii acelaşi calcul poate dura şi 72 de ore. Supercomputerele sunt sisteme de calcul cu o capacitate masivă de procesare a operaţiunilor care presupun calcule complexe. În cazul supercomputerului pe care intenţionează să îl achiziţioneze universitatea din Galaţi, acesta va include 26 de servere cu câte două procesoare de 10 nuclee (core). Potrivit cerinţelor beneficiarului, numărul de nuclee ar putea fi majorat ulterior la 720, prin adăugarea de servere. Pentru comparaţie, cea mai recentă gamă de procesoare pentru calculatoarele obişnuite utilizează un număr maxim de opt nuclee per procesor.

Achiziţii similare au fost desfăşurate şi de alte universităţi în anii anteriori, fiind finanţate cu fonduri europene. Potrivit datelor din SEAP, în decembrie anul trecut, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi a achiziţionat un supercomputer contra sumei de 688.750 lei (peste 156.000 euro), iar Universitatea Craiova a cumpărat în aprilie 2010 un supercomputer contra sumei de 1 milion de lei. Cea mai mare achiziţie de acest tip din ultimii ani a fost desfăşurată de Universitatea de Vest din Timişoara, care a cumpărat în martie 2011 un supercomputer contra sumei totale de 4.28 milioane de lei (1 milion de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO