Business Hi-Tech

Unde se duce datoria externă? Românii dau 1 miliard de euro pe 4 milioane de smartphone-uri în 2018

Unde se duce datoria externă? Românii dau 1 miliard de...

Autor: Adrian Seceleanu

07.12.2018, 00:08 2285

În primele 10 luni s-au vândut 3 milioane de smartphone-uri, iar pentru tot anul 2018 se estimează 4 milioane, la un preţ mediu de 1.000 de lei bucata.

Românii ar putea cheltui în 2018 un miliard de euro pe telefoane mobile, în condiţiile în care în primele zece luni valoarea pieţei a crescut deja cu 30% faţă de perioada similară din 2017 - depăşind pragul de 3 miliarde de lei, iar în ultimele două luni ale anului sunt comercializate de regulă alte peste un milion de terminale.

Vânzările de smartphone-uri din România au atins deja în primele zece luni din acest an pragul de 3 milioane de unităţi, de trei ori mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2013 şi de peste 5 ori mai multe decât intervalul similar din 2008, au declarat pentru ZF mai multe surse din piaţa de telecom, familiare cu evoluţia industriei. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut numărul de smartphone-uri livrate a urcat cu mai puţin de 10%. Preţul mediu al unui smartphone a ajuns la 1.000 de lei în primele 10 luni din 2018, faţă de aproximativ 800 de lei în 2017.

Dacă în noiembrie şi decembrie se vor vinde peste un milion de smartphone-uri şi peste 200.000 de telefoane simple, iar preferinţa pentru terminale mai scumpe se va menţine, piaţa va depăşi pragul de 4,2 mld. lei (900 mil. euro) şi s-ar putea apropia chiar de cel de 4,6 mld. lei (1 mld. euro). Piaţa de smartphone-uri nu mai creşte uniform, şi din punct de vedere numeric şi valoric, în unele luni înregistrându-se chiar scăderi ale numărului de unităţi livrate în rapport cu anul anterior. Piaţa a rămas însă în creştere constantă lună de lună din punct de vedere valoric în condiţiile în care consumatorii migrează spre modele din ce în ce mai scumpe.

„Primul trimestru a fost unul foarte bun pe piaţa de smartphone-uri, cu creşteri ale livrărilor în medie de peste 20%, după care numărul de unităţi livrate a scăzut brusc, iar în unele luni s-a ajuns la scăderi. Septembrie şi octombrie au fost luni cu scăderi ale numărului de unităţi livrate“, a menţionat pentru ZF o sursă din industrie. Cele mai mari vânzări s-ar fi înregistrat în lunile ianuarie şi octombrie.

În primele zece luni ale acestui an s-au vândut de peste 5 ori mai multe smartphone-uri decât în urmă cu un deceniu, iar valoarea achi­ziţiilor a fost de aproape 40 de ori mai mare, au declarat pentru ZF sursele menţionate. Vânzările de telefoane simple (aşa-numitele feature phones) au fost sub pragul de un milion de unităţi, în creştere cu câteva procente faţă de anul anterior, inclusiv din punct de vedere valoric.

Principalii beneficiari ai creşterii valorice de pe piaţa de smartphone-uri din România sunt giganţii Samsung, Apple şi Huawei care încasează împreună aproape 90% din banii cheltuiţi de români pe telefoane. Cea mai mare cotă după numărul de unităţi, dar şi valoarea vânzărilor, de peste 40%, este înregistrată de Samsung. Gigantul sud-coreean are o cotă de piaţă valorică de peste două ori mai mare decât principalul său rival din acest punct de vedere - Apple.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO