Business Hi-Tech

Unde poţi să-ţi plăteşti facturile la telefon fără să stai la coadă

Unde poţi să-ţi plăteşti facturile la telefon fără să stai la coadă
10.06.2010, 23:37 266

Un nou business care ia amploare în România este cel cuterminalele de plată instant - unde pot fi achitate facturile lautilităţi şi cumpărate bilete de tren sau de autocar.

Unul dintre jucătorii pe această piaţă este ZebraPay, care înprezent are 60 de astfel de terminale în ţară. Compania doreşte capână la sfârşitul acestui an să fie instalate peste 1.000 determinale în ţară, iar în cinci ani, aproape 8.000. Cele 60 determinale de plată au fost instalate în Bucureşti, Braşov,Constanţa, Cluj, Ploieşti şi Iaşi, în staţii de metrou,supermarketuri, mall-uri, dar şi universităţi, precum cearomâno-americană. Înfiinţată anul trecut în luna octombrie,compania dezvoltă un business în franciză, astfel produceterminalele, le instalează softul, încheie şi parteneriatele cudiferite companii şi le vinde apoi cu aproape 3.000 de euro.Veniturile celor care cumpără astfel de dispozitive provin dincomisioanele stabilite cu companiile partenere.

"Acest model de business este unul răspândit în celelalte stateeuropene, printre care şi Franţa sau Marea Britanie, dar afacereanoastră este inspirată mai mult din fostele ţări sovietice, precumRusia, unde există 20.000 de astfel de terminale", a declarat RaduCiorbea, acţionarul majoritar al companiei. Potrivit lui Ciorbea,care conduce ZebraPay împreună cu alţi doi asociaţi, unul dintreavantajele acestor terminale este plata rapidă şi faptul că nu sestă la cozi. Investiţia iniţială în ZebraPay este estimată laaproape jumătate de milion de euro.

Cum funcţionează aceste terminale? Se conectează la internetprin GPRS şi sunt utilizate pentru achitarea facturilor lautilităţi, reîncărcarea cartelelor prepaid, achiziţionareabiletelor de autocar, tren, concerte sau cumpărarea de muzică. Spreexemplu, atunci când cumpără muzică, utilizatorul introduce banii,iar un link de unde poate descărca melodia cumpărată va fi trimispe e-mail. Pentru plată, pe lângă bani, terminalul acceptă şicardul.

"Până în prezent avem parteneriate cu Orange, Vodafone, Cosmoteşi Cat Music şi urmează să fie implementate în viitorul apropiatcele cu CFR, myticket.ro şi autogari.ro", a mai spus Ciorbea. Învârstă de 32 de ani, directorul general al ZebraPay, a terminat unMBA în Marea Britanie în urmă cu cinci ani.

Compania estimează o cifră de afaceri de 20 de milioane de euroîn acest an, sumă care reprezintă de fapt banii procesaţi prinintermediul terminalelor în urma plăţilor pentru diferite servicii,şi 420 de milioane în următorii cinci ani. Potrivit lui Ciorbea,ponderea încasărilor prin terminalele ZebraPay va fi asigurată înproporţie de 80% de reîncărcările prepaid, iar diferenţa de 20% vafi acoperită de plata facturilor, vânzarea de bilete sau de alteproduse. Potrivit datelor de pe piaţă, în România mediaîncărcărilor de cartele telefonice este de 5 euro lunar, pe o piaţăprepaid estimată în acest an la un miliard de euro. Piaţa deutilităţi este estimată la 5,8 miliarde de euro.

Piaţa locală a terminalelor de plată instant este în plinăascensiune, în condiţiile în care alte două companii îşi pregătescintrarea. Este vorba de Qiwi, care deţine afacerea în Rusia, şicompania locală Rompay. Qiwi a încheiat deja parteneriate cuOrange, Vodafone, Cosmote, dar şi Garanti Bank.

În privinţa plăţii facturilor, printre principalii competitorise numără PayZone, care are 8.000 de terminale de plată şi afaceride 46 de milioane de euro anul trecut, şi PayPoint, care a raportatpentru România venituri de 28,8 milioane euro, cu 2.900 determinale.

Ce poţi face cu terminalele de platăinstant

  • să plăteşti facturile la utilităţi
  • să alimentezi cartelele prepaid
  • să cumperi bilete la tren, autocar
  • să cumperi bilete la concerte
  • să cumperi muzică

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO