Business Hi-Tech

Un senator american cere FBI-ului să investigheze aplicaţia FaceApp, care „a îmbătrânit” tot Facebook-ul în ultima săptămână

Un senator american cere FBI-ului să investigheze...

Autor: Alex Ciutacu

18.07.2019, 14:55 687

Chuck Schumer, un senator american, a cerut FBI-ului să investigheze aplicaţia rusească FaceApp, care alterează poze pentru a-i face pe utilizatori să arate mai tineri ori mai bătrâni, potrivit BBC.

Într-o scrisoare publicată ulterior pe platforma de socializare Twitter, Schumer a numit aplicaţia „profund îngrijorătoare” în contextul în care datele personale ale cetăţenilor americani ar putea ajunge „la o putere străină ostilă”.

Îngrijorările cu privire la compania rusească care a dezvoltat aplicaţia s-au extins în ultimele zile după ce aceasta a devenit virală.

Wireless Lab, o companie cu sediul în Sankt Petersburg, transmite că nu păstrează în mod permanent imagini, şi nici nu colectează date – ci are acces doar la pozele pe care utilizatorii le selectează pentru a fi editate.

„Chiar dacă echipa noastră centrală ce cercetare şi dezvoltare este situată în Sankt Petersburg, datele utilizatorilor nu sunt transferate în Rusia”, a transmis compania pentru TechCrunch.

Schumer a cerut atât FBI-ului cât şi Comisiei Federale de Comerţ să investigheze FaceApp.

„Am îngrijorări serioase cu privire atât la protecţia datelor agregate, cât şi referitoare la utilizatori şi dacă ei ştiu cine le poate accesa datele”, scrie Schumer.

Apelul lui Schumer vine după ce Comitetul Naţional al Democraţilor i-a avertizat pe candidaţii pentru campania prezidenţială din 2020 să nu utilizeze aplicaţia.

Compania transmite că are circa 80 milioane utilizatori activi.

În 2017, FaceApp a stârnit un val masiv de critici după ce a permis utilizatorilor să îşi schimbe etnia în poze. Compania a eliminat rapid opţiunea şi a transmis scuze în mod public.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO