Business Hi-Tech

Un robot japonez a "scris" un scurt roman cu titlul "Ziua în care un computer scrie un roman"

Un robot japonez a "scris" un scurt roman cu titlul "Ziua...

Autor: Monica Stoica

26.03.2016, 17:20 362

Metanaraţiunea "The Day A Computer Writes a Novel" n-a câştigat premiul cel mare la gala premiilor literare naţionale japoneze Nikkei Hoshi Shinichi, dar a fost pe lista scurtă a candidaţilor la distincţie.

Oficial, romanul a fost scris de o echipă de fiinţe umane care au programat evoluţia şi abilitatea de exprimare a inteligenţei artificiale. Hitoshi Matsubara şi echipa sa de la Future University Hakodate din Japan au selectat opere şi fraze şi au dispus parametrii pentru configurarea robotului, înainte de a-l lăsa să "scrie" individual romanul.

Două opere au fost înscrise de echipa de cercetători în cursa pentru premiile literare. În ciuda politicii festivalului de literatură din Japonia de a nu informa membrii juriului dacă au fost implicaţi roboţi în procesul de scriere al cărţii, unul dintre romanele înscrise a trecut în faza finală a concursului.

De câţiva ani, premiul literar Hoshi Shinichi poate fi acordat şi unor concurenţi "non-umani" (ce intră în categoria "Inteligenţe artificiale şi altele"). Anul acesta a fost prima oară când juriul a primit propuneri de opere literare scrise de roboţi. În total, unsprezece dintre cele 1,450 de opere înscrise în competiţie au fost scrise, cel puţin parţial, de entităţi non-umane.

"Am fost surprins să citesc romanul, pentru că are o structură bine închegată. Există totuşi probleme pe care roboţii trebuie să le depăşească în privinţa construcţiei personajelor, pentru ca un autor cu inteligenţă artificială să se claseze pe prima poziţie în această competiţie", a declarat Satoshi Hase, autor de romane ştiinţifico-fantastice, prezent la conferinţa de presă ce a urmat galei de decernare a premiilor literare.

Bineînţeles, mulţi critici şi adepţi ai conceputului de inteligenţă artificială s-au pus de acord că unul dintre obstacolele pe care roboţii "conştienţi" trebuie să-l depăşească este "transcenderea" programelor tehnologice, pentru a căpăta o similitudine cu fiinţele umane.

Dacă roboţii nu pot percepe oamenii, oamenilor le va fi la rândul lor greu să priceapă exprimarea în scris a roboţilor. Probabil că aceasta este cauza construcţiei inautentice a personajelor în romanul "Ziua în care un computer scrie un roman".

"Până în prezent, roboţii au rezolvat probleme cu răspuns fix, ce ţin de matematică, s-au confruntat cu oamenii la jocul de Go şi la shogi. Eu vreau să expandez potenţialul inteligenţelor artificiale, aşa încât să reproducă vasta creativitate umană", a spus cu fermitate şi patimă profesorul Matsubara.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO