Business Hi-Tech

Un nou pas spre digitalizarea învăţământului românesc. Gigantul tech Microsoft a lansat primul laborator dotat cu inteligenţă artificială în cadrul ASE Bucureşti

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

18.02.2020, 17:43 413

Microsoft a lansat, marţi, primul laborator dotat cu inteligenţă artificială în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti, oferind astfel studenţilor, profesorilor şi cercetătorilor din universitate acces la resurse computaţionale şi putere de calcul nelimitate, potrivit unui comunicat.

„Sistemul educaţional este o componentă esenţială în peisajul transformării digitale, iar lansarea laboratorului de tehnologii în cloud din cadrul ASE oferă posibilitatea de a experimenta ultimele inovaţii în tehnologia informaţiei şi contribuie la dezvoltarea competenţelor digitale în rândul studenţilor şi profesorilor", se arată în comunicat.

Utilizatorii laboratorului au acces la infrastructuri virtuale scalabile în funcţie de proiectul la care lucrează, de la un procesor la putere de calcul de ordinul zecilor de mii de procesoare. Aceştia pot crea şi testa algoritmi de inteligenţă artificială, machine learning, pot simula orice mediu de test de pe aproape orice platformă sau sistem de operare, pot stoca şi gestiona volume practic nelimitate de date şi nu în ultimul rând, pot dezvolta ei înşişi noi aplicaţii şi platforme.

„Mediul privat trebuie să facă o prioritate din dezvoltarea talentului şi din strategia privind forţa de muncă viitoare. Potrivit unui studiu IDC realizat în 2019, reprezentativ pentru Europa Centrală şi de Est, 61,5% dintre companii consideră angajarea absolvenţilor IT drept cel mai eficient mod de a atrage know-how-ul digital necesar într-o organizaţie. Mai mult, accesul la date şi capabilitatea de a înţelege, procesa şi acţiona pe baza acestora determină succesul unui business. De aceea, o investiţie constantă în formarea de abilităţi digitale în rândul studenţilor, profesorilor şi cercetătorilor va rămâne esenţială pentru dezvoltarea competitivă a societăţii româneşti”, a declarat Violeta Luca, manager general Microsoft România.

Proiectul „Cloud-Enabled Laboratory” dezvoltat de Microsoft s-a lansat anul trecut prin deschiderea primului laboratul de tehnologii în cloud din România la Universitatea de Vest din Timişoara şi vine să completeze această paradigmă prin crearea unui laborator de informatică în cloud ce poate răspunde oricăror nevoi de curriculum sau cercetare.

„11 experţi în cloud din partea Microsoft România vor susţine cursuri prin care studenţii îşi pot dezvolta atât aptitudinile tehnice, cât şi cele de inovaţie in business. Tema principală a primului curs susţinut în laboratorul de cloud, începând cu luna martie, se va concentra pe ultimele inovaţii în tehnologia informaţiei prin intermediul Azure, platforma de cloud computing a Microsoft. Vor urma apoi cursuri în care accentul este pus pe inteligenţa artificială, astfel că studenţii de la ASE vor putea veni cu idei şi proiecte noi", se mai spune în comunicat.

Acesta mai precizează că anul acesta, iniţiativa a fost dusă mai departe prin deschiderea celui de-al doilea laborator în cloud, la ASE, caracterizat de o infrastructură hardware minimală formată din puncte de acces către resurse cloud şi inteligenţă artificială. Acesta poate fi folosit cu succes atât pentru desfăşurarea procesului de predare clasic, pentru implementarea de proiecte de cercetare cât şi pentru start-up-uri de tehnologie care vor să prototipeze şi să dezvolte platforme noi, având acces la cele mai moderne tehnologii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO