Business Hi-Tech

Un nou front de luptă: China ameninţă guvernul de la Berlin din cauza Huawei

Un nou front de luptă: China ameninţă guvernul de la...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.12.2019, 00:00 393

Ambasadorul Chinei în Germania a ameninţat Berlinul că ţara sa va reacţiona dacă grupul chinez Huawei Technologies este exclus ca furnizor de echipamente wireless pentru reţelele 5G germane.

Oficialul a sugerat că ar putea fi vizate operaţiunile din China ale producătorilor auto germani, scrie Bloomberg.

„Dacă Germania va lua o decizie care duce la excluderea Huawei de pe piaţa germană, vor fi consecinţe“, a declarat ambasadorul Wu Ken la un eveniment al ziarului Handelsblatt.

„Guvernul chinez nu va sta cu mâinile în sân.“ Comentariile diplomatului vin în contextul creşterii împotrivirii politicienilor din coaliţia de guvernare faţă de controversatul grup de tehnologie chinez.

Ei au răspuns politicii cancelarului Angela Merkel faţă de China cu un proiect de lege care ar bloca „furnizorii suspecţi“ de componente pentru reţele 5G.

Legislaţia germană nu menţionează explicit numele Huawei, dar este proiectată astfel încât să ţintească direct compania, acuzată mai ales în SUA că dotează echipamentele sale cu dispozitive care folosesc la spionaj şi sabotaj.

China este cel mai mare partener comercial al Germaniei, schimburile bilaterale ajungând la 200 de miliarde de euro pe an.

Miliardarul chinez Li Shufu este principalul acţionar al  Daimler, cu o participaţie de aproape 10%.

China este cea mai mare piaţă pentru Volkswagen, BMW şi Daimler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO