Business Hi-Tech

Un grup de companii de stat din Ungaria va câştiga licitaţia din care a fost exclusă RCS&RDS - presă

Un grup de companii de stat din Ungaria va câştiga licitaţia din care a fost exclusă RCS&RDS - presă

Autor: Marius Oncu - Mediafax

16.01.2012, 15:21 1650

Un consorţiu de companii de stat va câştiga "în mod cert" licitaţia pentru licenţa de telefonie mobilă din care compania românească RCS&RDS a fost exclusă la începutul lunii ianuarie, iar guvernul ungar ar putea încasa circa 100 milioane euro, potrivit presei locale.

Rezultatul ar putea fi anunţat în câteva zile, iar în urma licitaţiei, statul ar putea încasa 30-33 miliarde de forinţi (99-107 milioane de euro), chiar dacă suma anunţată oficial va fi de 40-43 miliarde de forinţi, incluzând costurile unui pachet de frecvenţe suplimentare care să permită lansarea celui de-al patrulea operator de telefonie mobilă din Ungaria, potrivit cotidianului Nepszabadsag.

Potrivit ultimelor informaţii, compania de poştă şi MFB Invest vor deţine participaţii de câte 45%, iar MVM 10% din acţiunile noului operator de telefonie mobilă.

La începutul lunii ianuarie, Autoritatea pentru Media Naţională şi Infocomunicaţii de la Budapesta a respins oferta RCS&RDS, din cauza restanţelor unor subsidiare ale companiei româneşti la plata comisioanelor pentru autoritatea de supraveghere.

Din cele şase companii care au depus pachete preliminare pentru licitaţia vizând o frecvenţă de 900 de MHz au fost respinse RCS&RDS şi compania vietnameză Viettel. În faza angajantă au rămas Magyar Telekom, Telenor Ungaria, Vodafone Ungaria şi consorţiul dintre compania de poştă din Ungaria, Magyar Villamos Muvek (MVM) şi MFB Invest. Telenor, Vodafone şi Magyar Telekom furnizează deja servicii de telefonie mobilă în Ungaria.

Grupul RCS&RDS şi-a început activitatea în urmă cu 17 ani şi este prezent şi pe pieţele din Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaţia, Serbia, Spania şi Italia. În Ungaria, furnizează servicii de telefonie fixă, Internet şi televiziune prin cablu şi satelit.

În România, operatorul şi-a dezvoltat propria infrastructură de telecomunicaţii pe suport de fibră optică şi acoperă cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixă şi mobilă peste 200 oraşe din ţară.

Compania este controlată indirect de către omul de afaceri Zoltan Teszari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO