Business Hi-Tech

Ultimele discuţii cu operatorii pe tema licitaţiei de 700 de milioane de euro, în formula Nica, Marinescu, Chiriţoiu, Mircea

Ultimele discuţii cu operatorii pe tema licitaţiei de 700 de milioane de euro, în formula Nica, Marinescu, Chiriţoiu, Mircea

Autor: Adrian Seceleanu

26.05.2012, 19:27 884

Discuţiile maraton din această săptămână de la sediul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) având ca subiect caietul de sarcini de la licitaţia care va stabili ce operatori de telefonie mobilă vor rămâne în România până în 2029 nu s-au purtat doar între operatori şi ministrul Dan Nica, ci într-o formulă care a inclus şi preşedinţii autorităţilor de reglementare în concurenţă (CC) şi comunicaţii (ANCOM), potrivit informaţiilor obţinute de ZF.


Astfel, la întâlnirile de la sediul MCSI au participat Dan Nica, noul ministru al comunicaţiilor, Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, şi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC. Preşedintele Consiliului Concurenţei a fost înlocuit la unele întâlniri de Valentin Mircea, vicepreşedinte al instituţiei, potrivit datelor ZF confirmate de reprezentanţii Consiliului Concurenţei. Reprezentanţii MCSI şi ANCOM nu au făcut comentarii în legătură cu întâlnirile cu operatorii.


Pe piaţă circulă date contradictorii în legătură cu operatorii care au fost invitaţi şi au participat la întâlnire, iar datele nu au fost clarificate de niciuna dintre autorităţile implicate.


Discuţiile de la MCSI au avut ca subiect ce modificări vor fi făcute la forma finală a caietului de sarcini pentru cea mai mare licitaţie de spectru radio din istoria României, care ar putea aduce venituri la buget de peste 700 de milioane de euro. De la publicarea primei variante a caietului de sarcini operatorii locali au contestat numeroase prevederi din documentaţie, de la tarifele propuse, modalitatea de licitare şi împărţirea spectrului până la perioada în care are loc acest proces. Aceste puncte din caietul de sarcini ar putea fi şi cele modificate.


Pe de altă parte, implicarea ministrului comunicaţiilor în aceste discuţii, ce par a avea drept scop atingerea unei formule a caietului de sarcini care să genereze cât mai puţine nemulţumiri şi suspiciuni, arată că noul guvern nu are în plan să blocheze licitaţia, mai ales în contextul în care câştigătorii ar putea achita până la jumătatea anului viitor o sumă ce poate ajunge, într-o variantă optimistă, la mai mult de 700 mil. euro. ANCOM ar putea publica săptămâna viitoare varianta finală a caietului de sarcini pentru licitaţia pentru licenţele de telefonie mobilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO