Business Hi-Tech

Uite cine vorbeste: Un echipament electronic va traduce limbajul bebelusilor

10.05.2005, 18:40 27

In curånd limbajul bebelusilor, care este un mister pentru parinti, va putea fi descifrat daca specialistii in tehnologia moderna se vor tine de cuvånt. La trei ani dupa aparitia echipamentului care interpreteaza latratul cateilor, "Bowlingual", cercetatorii japonezi si-au pus in plan crearea echipamentului care sa descifreze ce vor sa spuna bebelusii, relateaza presa internationala.

Un profesor in neurobiologie la Universitatea Nagasaki, Kazuyuki Shinohara, a afirmat ca tinta acestui echipament este sa inteleaga limbajul dar si sentimentele copiilor inainte ca acestia sa vorbeasca, dar expertii sunt destul de precauti cånd vine vorba de aceasta idee ce pare desprinsa din filmele SF.

Echipa lui Shinohara a facut experimente care au implicat mai multi copii si in care s-au monitorizat plånsetele, expresiile faciale si temperatura corpului bebelusilor, dar s-a analizat si daca frecventa ridicata sau scazuta a plånsetelor copiilor ofera indicii asupra dorintelor acestora.

Shinohara a refuzat sa comenteze asupra concluziilor trase din experimentele realizate sau sa dea vreun detaliu cu privire la noua inventie, insa a anuntat ca aparitia acesteia este planuita pe la jumatatea anului 2006.

Traducatorul limbajului bebelusilor va putea fi folosit in institutii medicale, dar si acasa.

Varianta proiectata pentru parinti va avea un pret estimat de 95 $ (75 de euro) si pe långa aceste functii de baza va putea determina eventualele anormalitati ale copiilor - cum ar fi autismul - si va avea capacitatea sa precizeze daca bebelusul este neglijat, a afirmat profesorul Shinohara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO