Business Hi-Tech

UE: "Microsoft, nu v-ati tinut de cuvant"

24.03.2005, 00:00 19


Gigantul software Microsoft nu si-a tinut promisiunile fata de Comisia Europeana cu privire la remedierea politicilor comerciale considerate anticoncurentiale, au spus oficiali ai institutiei europene citati de presa internationala.


Microsoft a fost amendata cu 660 de milioane de dolari (345 mil. euro) in martie 2004 si i s-a pus in vedere sa-si modifice unele aplicatii software pentru a fi mai compatibile cu produse ale competitorilor. Acum, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a spus despre compania americana ca nu a reusit sa-si respecte angajamentele luate anul trecut, scrie BBC.


"Pe baza testelor de piata pe care le-am efectuat, avem indoieli serioase asupra faptului ca Microsoft respecta deciziile cu privire la interoperabilitate", a spus Jonathan Todd, purtator de cuvant al institutiei europene.


Reprezentantii companiei americane au spus ca sunt multumiti de faptul ca au o reactie oficiala in urma testarilor efectuate de autoritatile europene, deoarece "ne permite sa raspundem rapid si in concordanta cu temele de discutie propuse de Comisie, pentru a rezolva pas cu pas toate subiectele semnalate".


Conform unor surse apropiate Comisiei, citate anterior de Wall Street Journal, oficialii europeni ar putea hotari peste doua saptamani sa inceapa sa amendeze Microsoft cu pana la 5% din cifra de afaceri zilnica la nivel mondial, ceea ce ar putea insemna pana la 5 milioane de dolari (3,8 mil. euro) pe zi.


Dificultatea altor companii de a realiza produse compatibile cu PC-urile pe care este instalat sistemul de operare Windows al Microsoft este de mult timp principala acuza a autoritatilor europene, spun specialistii, mai ales ca Windows ruleaza pe aproximativ 9 din 10 computere la nivel mondial.


Dominanta Microsoft este mai putin accentuata pe piata de servere si pe cea de software audio-video. Iar Comisia Europeana a conchis ca Microsoft a dat dovada de practici anticoncurentiale in ambele segmente de piata, folosind dominanta de pe piata sistemelor de operare pentru a limita accesul competitorilor, comenteaza BBC.


Conform legilor UE, companiile care au o pozitie dominanta sunt supuse unor restrictii, pentru a limita influenta pe care acest statut de forta ar putea-o avea asupra evolutiei naturale a pietei. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO