Business Hi-Tech

UE pregăteşte sancţiuni dure pentru firmele care pierd date personale ale clienţilor

UE pregăteşte sancţiuni dure pentru firmele care pierd date personale ale clienţilor

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

06.12.2011, 00:00 414

Companiile care au operaţiuni în Uniunea Europeană şi vor încălca noile reguli mult mai stricte privind protecţia datelor personale ale clienţilor vor fi amendate cu până la 5% din cifra de afaceri, potrivit unui proiect de act normativ văzut de Financial Times care va fi publicat oficial luna viitoare.

Companiile cu mai mult de 250 de angajaţi vor fi obligate să angajeze oameni specializaţi în protecţia datelor, iar legea are prevederi speciale care să o facă aplicabilă şi în cazul subsidiarelor europene ale unor companii internaţionale. Noua lege va include prevederi mai aspre în legătură cu vânzarea bazelor de date cu informaţii despre clienţi sau în legătură cu protecţia datelor pe reţelele sociale sau în servicii de stocare de tip cloud. Legea va avea un impact important pentru reţelele sociale în condiţiile în care actul normativ îşi propune să introducă o facilitate controversată, respectiv "dreptul de a fi uitat".

Acest "drept de a fi uitat" le va permite utilizatorilor să şteargă date postate anterior online chiar şi după ce şi-au dat anterior acordul ca ele să fie publice. De asemenea, în cazul în care date private confidenţiale sunt compromise - aşa cum a fost cazul celor 77 de milioane de clienţi ai reţelei Sony Playstation ale căror date au fost furate - companiile vor avea un termen de 24 de ore ca să-şi notifice clienţii asupra situaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO